Grčka vlada od NATO-a traži pomoć u osiguranju tijekom Olimpijskih igara

SAMO dan nakon terorističkog napada u Madridu u kojemu je poginulo gotovo 200 osoba, Grčka je u petak od NATO-a zatražila pomoć u osiguranju ovogodišnjih ljetnih Olimpijskih igara od mogućih sličnih terorističkih prijetnji.

Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Giorgos Kumutsakos rekao je kako je grčka vlada od NATO-a zatražila pomoć u osiguranju Olimpijskih igara, odnosno zračne patrole i patrole na moru, te zaštitu od mogućeg kemijskog ili biološkog napada.

Grci su najavili kako će prioritet u organizaciji ovogodišnjih igara biti njihova sigurnost, za što je izdvojeno rekordnih 650 milijuna eura.

Osnovana je savjetodavna skupina koju čini sedam država: Velika Britanija, SAD, Australija, Izrael, Španjolska, Francuska i Njemačka.

Trenutno se održava dvotjedna sigurnosna vježba organizirana pod nazivom "Herkulov štit", u kojoj sudjeluje nekoliko stotina američkih vojnika, a pridružilo im se i 2.000 grčkih vojnika. Akcija se održava na potezu od Atene do južnog grčkog otoka Krete.

Grčki ministar obrane Spilios Spiliotopulos je nakon razgovora s premijerom Costasom Karamanlisom izjavio kako se "vidljivi i nevidljivi" znakovi kontrole već primjenjuju na mnogim mjestima, poput podzemne željeznice, zračnih luka i željezničkih postaja.

Pročitajte više