Grčki "retern" Makedoniji: Crvenkovski ne može u Atenu s makedonskim zastavicama

ODNOSI Makedonije i Grčke nikada nisu bili gori nego u posljednje vrijeme, ako je vjerovati mnogim promatračima političkih prilika u toj regiji. Da je tome uistinu tako dokazuje jučerašnji slučaj grčkih vojnika, a i današnji "retern" grčkih vlasti koji su zabranili slijetanje predsjedničkog aviona u Atenu.

Naime, jučer su vlasti u Skopju zabranile prolaz grčkim vojnicima koji su uvijek do tada imali slobodan prolaz preko Makedonije, kako bi mijenjale sastav KFOR-a na Kosovu. Carinici su ih zaustavili i vratili u Grčku jer nisu imali putovnice. Georges Kumutsakos, glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova poslao je oštar protest vlastima u Skopju.

Odgovor grčkih vlasti na tu "provokaciju" nije se dugo čekao. Naime, danas su grčke vlasti odbile slijetanje državnog aviona u kojem je trebao biti predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, a razlog je makedonska zastava na predsjedničkom zrakoplovu.

Crvenkovski je trebao biti sudionik regionalnog summita u Ateni u organizaciji UN-a na temu iskoristivosti vodenih resursa. Vlada u Skopju poslala je oštar protest grčkoj vladi, a Crvenkovski se na kraju odbio pojaviti u Ateni.   

Podsjetimo, kako smo već pisali, već duže vrijeme Grčka ne dozvoljava slijetanje zrakoplova "Makedonskog aviotransporta" na grčkom teritoriju, što nije u skladu s međunarodnim propisima. Također, još uvijek traju i prijepori oko imena te države, a Makedonci ne mogu zaboraviti grčko "ne" ulasku u NATO za Makedoniju.

I.Ć.
Foto:AFP

Pročitajte više