"Grincajg"- Umrežene ekološke udruge

U Osijeku je danas osnovana elektronička mreža ekoloških udruga Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, čija je svrha, kako je rečeno, povezati udruge i novinare koji prate okoliš radi što djelotvornijeg i bržeg djelovanja te razmjena informacija.

Elektroničko umrežavanje dio je projekta talijanskog Ministarstva zaštite okoliša i prostora, koje i financira projekt kroz Regionalni centar zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu (REC) sa sjedištem u Budimpešti i na poticaj Osječkih zelenih, domaćina dvodnevnog skupa 13 ekoloških udruga. Autori elektroničke mreže su Vjenceslav Svoboda, Davor Budimčić i Kruno Kartus iz Osječkih zelenih, a mreža se zove "Grincajg".

Član Eko-foruma iz Beograda Mihajlo Maričić istaknuo je da ta ekološka udruga godinama surađuje s Osječkim zelenim, a odnedavno i Press-centrom za okoliš Hrvatske, dodajući kako su teme vezane uz okoliš uglavnom identične "jer ugroza prirode ne poznaje granice".

Željka Medven iz Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu, Ureda u Hrvatskoj, istaknula je da suvremeni svijet danas više nego ikada treba kvalitetne ekološke udruge i novinare jer okoliš nije samo globalno ugrožen, nego i na lokalnoj razini, a "bez elektroničkog komuniciranja nema budućnosti".

"Umrežavanjem ekoloških udruga osigurat ćemo si svakodnevno nove informacije te ćemo djelotvornije rješavati probleme u radu", istaknuli su članovi ekoloških udruga.

(Hina) xvsik yvkn



(Hina)vsik

Pročitajte više