Grmoja tvrdi da već danima prima prijetnje. Nije ih prijavio policiji

Foto: Nikola Cutuk/Pixsell/Facebook

NIKOLA GRMOJA, Mostov saborski zastupnik, već četvrti dan tvrdi da prima prijetnje, ali ih iz nekog razloga još uvijek nije prijavio policiji. Taj razlog, sasvim sigurno, nije manjak povjerenja u državne institucije jer je u nedjelju otkrio da će tužiti udrugu Zagreb Pride, koja ga je označila kao krivca za napade na neke od sudionika prošlosubotnje zagrebačke Povorke ponosa. "Nakon konzultacija s odvjetnicima, pokrenut ću tužbu protiv navedene udruge i sudskim putem zatražiti zaštitu svojih ustavnih i građanskih prava", najavio je u nedjelju popodne.

Tvrdi da zbog prijetnji nije spavao do 3 ujutro

Danas je u saboru novinarima rekao da nije spavao do 3 ujutro jer je dobio prijetnje smrću. "Kako se radi o prijetnji mom djetetu, najvjerojatnije ću prijaviti policiji. Potresen sam time. Izašlo je to iz mene, malo me uznemirilo", otkrio je saborski zastupnik koji ovih tjedana pažnju privlači najavom antipedofilskog zakona, ali i borbom protiv nečega što je nazvao LGTBQ propagandom. 

> Grmoja objavio prijetnje: "Nećeš dugo majku ti je**m fašističku"

Precizirao je kakve je prijetnje dobio: "Slika djeteta u mrtvačkom sanduku, i to da ću patiti kao Mišo Kovač (čiji je sin izgubio život sa 16 godina, op.a.) i gledati svoje dijete u mrtvačkom sanduku. To me malo uznemirilo, nisam čovjek koji se boji, sama ta slika je potresna."

Nekoliko sati kasnije na Facebooku je napisao poduži status. U njemu detaljno opisuje prijetnje, a garniran je dvjema fotografijama osoba u mrtvačkom sanduku koje je navodno primio te snimkama prijetnji i psovki koje mu, također navodno, stižu u inbox.

Zatim je odgovarao na pitanje namjerava li nešto od toga prijaviti policiji.

"Razmišljam o tome, konzultirat ću se, ali najvjerojatnije hoću. Da je prijetnja upućena meni, ne bih, ali s obzirom na to da se radi o mom djetetu najvjerojatnije ću prijaviti", rekao je.

Prijetnje spominje od subote

Prvi je put prijetnje spomenuo još u subotu, a u nedjelju je na Facebooku napisao da stižu i članovima njegove obitelji. U ponedjeljak smo dubrovačku i zagrebačku policijsku upravu pitali imaju li saznanja o prijetnjama Grmoji i njegovoj obitelji. Iz dubrovačke Policijske uprave, nadležne za županiju u kojoj je Grmojino prebivalište, hitro smo doznali da u proteklih godinu dana nisu primili niti jednu prijavu prijetnje ili fizičkog nasilja aktualnim saborskim zastupnicima ili članovima njihovih obitelji. Iz PU zagrebačke nismo dobili odgovor, ali Grmoja je u međuvremenu ionako rekao da ništa još nije prijavio.

Sve je počelo 30. lipnja, kad je Grmoja na Facebooku objavio sljedeći status: "Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?" 

Hvalio se velikom podrškom

Već sljedećeg dana u 18:05 požalio se na uvrede, etikete i mržnju.

"Ne znate na koga ste se namjerili. Nećete me zastrašiti ni pokolebati", odlučno je poručio uz screenshot statusa osobe koja je napisala: "Nikola, ja ću svojoj djeci promovirati sadržaj da nikad ne izrastu u smeće, poput tebe."

Niti dva sata kasnije, u 19:59 Grmoja na Facebooku odgovara na novinski tekst u kojem stoji da ga je, nakon njegove inicijative, dočekao hladan tuš: "Podržalo me lajkom gotovo 9 tisuća ljudi, a većina komentara je također bila podrška. Gospodo, ne da me je dočekao hladan tuš nego sauna, viski i kubanka. Tolika je podrška ljudi ovoj zdravorazumskoj inicijativi." Istoga dana u 23:47 prenosi nepotpisani status u kojem ga netko naziva komunalnim otpadom.

Popratio ga je sljedećim tekstom: "Svatko onaj tko vrijeđa druge ljude zbog stavova, uvjerenja i odabira je udaljeniji od mene nego Pluton od Zemlje. I ovi koji ispod svake razine vrijeđaju mene ali i oni koji im uzvraćaju istom mjerom i vrijeđaju njih ili im ne daj Bože prijete. Ne moramo se slagat, ali u demokratskom i pluralnom društvu se moramo moći uvažavati!"

Grmoja u petak poručio da nastavlja još žešće

Narednoga dana, u petak 2. srpnja, oglasio se u 10:36 statusom o istoj temi, ali u njemu spominje samo uvrede, ne i prijetnje. Taj status započeo je ovako: "Nastavljam još žešće borbu za našu Hrvatsku slobodnu od korupcije, zemlju jednakih prilika za sve! I to će biti i dalje u fokusu mog djelovanja." Nastavio ga je u sličnom stilu, a na jednom mjestu veli: "I koliko nas god vrijeđali mi na to nećemo uzvratiti istom mjerom. Jer tako nismo odgojeni!"

Eskalacija slijedi u subotu 3. srpnja, nekoliko sati prije nego što će u Zagrebu početi Pride. Grmoja, ako je suditi po njegovim statusima, od toga dana više ne prima prijetnje, nego je izložen harangi i linču. Već u 9:11 s Facebooka poručuje: "Dragi ljudi, haranga ne prestaje. U tu harangu se uključio i dio medija pa me optužuju za nekakav linč. Jedini linč kojem trenutno svjedočimo je linč nad slobodom govora i uvjerenja, linč nad nama koji želimo svoju djecu zaštititi i odgajati u skladu s našim uvjerenjima... Unatoč uvredama kojim sam izložen, nikom nisam i neću uzvratiti istom mjerom."

U ostatku statusa poručuje kako će se nastaviti boriti protiv prerane seksualizacije djece. Istina, nije otkrio što bi bila optimalna seksualizacija djece ni prekasna seksualizacija djece, ali to i nije tema ovog teksta. Tema su prijetnje Grmoji.

Pred početak Pridea poručio: Džaba vam sav novac

Istoga dana, a govorimo o suboti, petnaestak minuta prije nego što je u Zagrebu počeo Pride, Grmoja na Facebooku piše o vlastitoj nepokolebljivosti te grmi da se slobodnog čovjeka ne može slomiti: "Džaba vam sav novac, džaba vam i mediji, džaba vam propaganda! Istinu se ne da zaustaviti, ona se probija kroz svu maglu i tamu laži!"

U redu, tu nema ni slova o prijetnjama.

Negdje u vrijeme kad je završavao Pride, Grmoja je objavio screenshot nečije objave na Twitteru u kojoj stoji da on, Božo Petrov "i sličan šljam" zaslužuju sve najgore u životu, što je garnirano s nekoliko uvreda. U popratnom statusu Grmoja piše: "Uz nikad veću potporu naroda koji je shvatio namjeru moje inicijative, postoje i oni koji su nasjeli na medijsku harangu pa primam i poruke prepune mržnje, poruke koje odišu netrepeljivošću ali i fizičke prijetnje. Na svaku takvu poruku odgovorio sam pristojno. Sve one koji me podupiru molim da se na takav način ponašamo ne samo ovih dana dok traje ova haranga nego i uvijek."

Od nedjelje piše da se prijeti članovima njegove obitelji

U nedjelju u statusu u kojem spominje tužbu protiv Zagreb Pridea prvi put otkriva da su prijetnjama izloženi i članovi njegove obitelji.

"Otkad sam otvorio temu rane seksualizacije djece, LGBT propagande i pedofilije u hrvatskom društvu, dobio sam više prijetnji i uvreda nego ikad u životu, a tim su uvredama, ni krivi ni dužni, zahvaćeni i članovi moje obitelji. Profesionalni ljudskopravaši, sasvim očekivano, niti jednom riječju nisu stali u zaštitu naših prava i obranu našeg ljudskog dostojanstva", napisao je u 17:03.

Grmoja, dakle, od prošlog četvrtka tvrdi da je objekt uvreda, etiketa i mržnje, od subote spominje harangu, a od nedjelje piše da su se prijetnje proširile i na članove njegove obitelji. No policija Republike Hrvatske, države u kojoj je Grmoja predstavnik zakonodavne vlasti, o tome još uvijek ništa ne zna.

Povjerava se samo Facebooku i medijima

Grmoja se povjerava samo Facebooku i medijima. Logika veli da, zbog ozbiljnih prijetnji, osoba koja vjeruje državnim institucijama od njih traži zaštitu. Saborski zastupnik Mosta to radi kada mu netko predbaci zbog javno izrečenoga stava pa poseže za tužbom kao protiv Zagreb Pridea, ali ne i kada netko prijeti njemu i obitelji.

Neobičan izbor prioriteta.

Pročitajte više