Grujić: Provjeravaju se podatci o još jednoj velikoj masovnoj grobnici oko Vukovara

Pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić izjavio je danas da postoje ozbiljne, ali još uvijek dosta općenite informacije da se na području Vukovara nalazi još jedna masovna grobnica u kojoj je možda i više žrtava nego u masovnoj grobnici na Ovčari.

"To je dosta općenita informacija, ali vrlo ozbiljna koju smo dobili još u lipnju. Odmah se počelo s operativnim prikupljanjem informacija kako bi se od 1. rujna počelo s probnim iskapanjima u Hrvatskom Podunavlju, ali i u zapadnoj Slavoniji i Banovini", izjavio je Grujić Hini.

Rekao je da je ta lokacija jedna od 24 mogućih lokacija masovnih grobnica u Hrvatskom Podunavlju za koje su dobivene informacije i sada se istražuju. Razumljivo je da ima informacija o masovnim grobnicama u Hrvatskom Podunavlju jer Hrvatska s tog područja još traži više od 500 nestalih branitelja i civila, navodi Grujić.

U rujnu će početi probna iskapanja na te 24 lokacije, najmanje na jednoj lokaciji moguće masovne grobnice u zapadnoj Slavoniji te na više od 10 lokaliteta mogućih masovnih grobnica na Banovini.

Anonimnu dojavu o mogućoj masovnoj grobnici na području Vukovara zaprimila je u lipnju Zajednica udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nakon upućenih apela da im se pomogne u traženju njihovih najmilijih, rekao je Grujić. Dodao je da su i ranije dobivane informacije da na području između Ovčare prema Vukovaru postoji nekoliko rovova u kojima su masovne grobnice. Problem je u tome, rekao je Grujić, što su te dojave previše općenite, odnose se na područje od nekoliko, čak i desetak kvadratnih kilometara, pa je područje mogućih masovnih grobnica nemoguće locirati bez dodatnih elemenata.

Podsjetio je da je u procesu traženja nestalih osoba Hrvatska stvorila svoj model, u kojem je bitan element informacija o nestalim osobama i masovnim grobnicama. Te se informacije dobivaju od institucija države, dojavama pojedinaca i nevladinih udruga te od međunarodnih organizacija.

Na otvoreni telefon 062 111 111 u više od četiri godine bilo je oko 4000 poziva o masovnim grobnicama i nestalim i zatočenim osobama, ali su od toga svega oko 10 posto to bile korisne informacije koje su ušle u fazu provjere, rekao je Grujić.

Pomoću tih informacija došlo se do konkretnih rezultata - ili su se potvrdile već poznate informacije ili se došlo do novih informacija o lokalitetima masovnih grobnica, rekao je Grujić.

Dodao je da niti jedna informacija ne dovodi odmah do pronalaženje već se tada kreće u klasičnu istragu, istraživanje terena i probna iskapanja.

U Hrvatskoj je dosada pronađeno 150 masovnih grobnica te više od 1200 pojedinačnih grobišta, u kojima su jedna ili dvije žrtve. U njima je pronađeno gotovo 4000 žrtava.

Najviše žrtava pronađeno je na vukovarskom Novom groblju - 836. Najveća dosad pronađena "klasična masovna grobnica" u kojoj su pokopani ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice je Ovčara u kojoj je bilo 200 žrtava.

Po podacima Uprave za nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Hrvatska još uvijek traži 1149 branitelja i civila.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više