Gruzijski predsjednik proglasio izvanredno stanje i zabranio ulične prosvjede

GRUZIJSKI predsjednik Mihail Saakašvili je, suočen s velikim oporbenim prosvjedima na ulicama glavnog grada Tbilisija, proglasio izvanredno stanje, a gruzijske snage sigurnosti su večeras provalile u sjedište privatne TV-postaje Imedi, koja je nakon toga prekinule emitiranje.

Saakašvili, čiji se režim smatra najvjernijim američkim saveznikom na području bivšeg SSSR-a, a koji je i sam na vlast došao preko masovnih uličnih prosvjeda zvanih "Revolucija ruža", za organizaciju i poticanje prosvjeda je optužio susjednu Rusiju. Iz Moskve je na konzultacije povučen gruzijski ambasador, a iz Tbilisija su protjerana tri ruska diplomata.

Gruzijska vlada je također službeno zabranila održavanje uličnih prosvjeda.

Gruzijska državna televizija, pak, tvrdi da snage sigurnosti raspolažu sa snimkama na kojima vođe oporbe dogovaraju prosvjede s agentima ruskih službi sigurnosti.

Današnji je dan započeo kada je gruzijska policija rastjerala prosvjednike ispred zgrade gruzijskog parlamenta. Oporba se ponovno okupila na ulicama te je mnoštvo prosvjednika ponovno okupiralo isto mjesto. Policija je, pak, ponovno reagirala - ovaj put sa suzavcem i gumenim mecima - a tom prilikom su ozlijeđeni i brojni zapadni novinari.

Prosvjedi na ulicama Tbilisija traju već nekoliko dana, a glavni zahtjev prosvjednika je hitno održavanje predsjedničkih, kao i parlamentarnih izbora, te ostavka Saakašvilija koga se optužuje za korupciju.

Večeras zatvorena TV-postaja Imedi je, inače, donedavno bila u vlasništvu tajkuna Badrija Patarakstsišvilija - koji je, pak, prema navodima bivšeg ministra obrane Iraklija Okruašvilija - trebao biti metom ubojstva naručenog od strane predsjednika. Pataraksišvili je postaju prodao tvrtki News Corp australskog medijskog magnata Ruperta Murdocha, a tu odluku objasnio željom da se koncentrira na financiranje i organizaciju oporbenih stranaka.

D.A.

Pročitajte više