GSS ima pune ruke posla: Dvije smrti i jedan ozlijeđeni njemački alpinist

NA PLANINARSKOM putu u blizini jame Pozjata na Biokovu, jutros je preminuo 72-godišnji planinar. Grupa splitskih planinara našla se na visini od 1.300 metara iznad morske razine, kad je njihovom prijatelju pozlilo.

Hrvatska gorska služba za spašavanje dojavu je dobila u 8.30 sati ujutro, no došli su tek nakon nešto više od sat vremena jer im nije bio dostupan ni jedan helikopter. Helikopter koji ih je naposljetku i prevezao do mjesta događaja, došao je iz Dubrovnika. Po dolasku, liječnica dr. Ivana Buklijaš konstatirala je smrt 72-godišnjeg I.B. te je njegovo tijelo helikopterom prebačeno na odjel patologije splitskog KBC-a.

Po mišljenju liječnika ni brža pomoć ne bi promijenila ishod spašavanja, jer je unesrećeni preminuo vrlo brzo nakon dojave.

Stanica GSS-a u Zadru imala je isto tako danas pune ruke posla. Tragajući za nestalim Franom Čirljakom, za kojim se traga već duže vrijeme, spasioci GSS-a iz Zadra dobili su dojavu na terenu kako se na području Nacionalnog Parka Paklenice ozlijedio jedan njemački alpinist.

Alpinist je pao i ozlijedio kralježnicu, a sreća u nesreći je što ja pao na ravnu izbočinu u stijeni 20 metara od podnožja, gdje se i zadržao. Gorski spašavatelji iz Zadra, uz pomoć djelatnika NP Paklenica, izveli su akciju spašavanja te je ozlijeđeni Nijemac predan Hitnoj medicinskoj pomoći.

Oko 15 sati GSS Zadar dobio je dojavu o padu automobila u provaliju na otoku Pagu, u blizini Auto kampa Šimuni. Vozač automobila nije preživio pad, pa će gorski spašavatelji na izvlačenje tijela pričekati nakon obavljenog očevida policije.

B.V.
Foto: GSS

Pročitajte više