GSV: razgovori o proračunu za iduću godinu počet će već u lipnju

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca dogovorili su se na današnjoj sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) da će razgovore o državnom proračunu za 2005. početi već u lipnju budući da je ovogodišnji proračun, čije se usvajanje u Saboru očekuje idućega tjedna, zbog kratkoće vremena Vlada predložila bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

Početak razgovora o proračunu za iduću godinu u lipnju bio je Vladin prijedlog, a iz njega bi se mogle nazrijeti i projekcije proračuna za slijedeće tri godine, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon sjednice GSV-a.

Dodala je kako će Vlada razmotriti sve primjedbe koje su na proračun iznijeli sindikati i poslodavci, a posebno stavku koja se odnosi na sredstva za intelektualne usluge koja su sa 498 milijuna kuna povećana na 753 milijuna kuna.

Predsjednik GSV-a Krešimir Sever naglasio je kako je prijedlog ovogodišnjeg proračuna napravljen bez konzultacija sa sindikatima koji smatraju da proračun nije razvojan te su nezadovoljni predviđenim rastom BDP-a od 3,2 posto.

"Vlada je uspjela pokriti svoja socijalna obećanja zbog čega je u proračunu nedovoljno zastupljena gospodarska komponenta", ocijenio je Sever.

Sindikati su također ocijenili da u proračunu nije osigurano dovoljno novca za isplatu naknada nezaposlenima, budući da se počinju primjenjivati nove mjere kojima će se nadoknađivati manje otpremnine i kraći otkazni rokovi.

Nezadovoljni su i sredstvima za obrazovanje i znanost te razminiranje, kao i za potraživanja radnika na temelju sudskih tužbi.

Proračun je za potraživanja zaposlenih u javnim i državnim službama osigurao oko 400 milijuna kuna, no procjenjuje se da su tužbe teške do dvije milijarde kuna pa će Ministarstvo financija, kako je danas dogovoreno, ispitati kolika su ukupna potraživanja i sindikatima predložiti nagodbu.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić ocijenio je ovogodišnji proračun kao proračun kontinuiteta, a socijalni će partneri na cjelokupnu gospodarsku politiku moći utjecati tek u idućoj godini.

"Prihvaćamo proračun, ali se zalažemo da se tijekom ove godine utvrdi koliko će u idućim godinama doći do rasterećenja rada i poduzetništva", rekao je Mudrinić.

On se u ime poslodavaca usprotivio politici neselektivnog oporezivanja te se založio za veće poticaje razvoju znanosti i malog i srednjeg poduzetništva.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više