Guardian: Hrvati izabrali ljevičara za predsjednika

Foto/Screenshot: Hina/Denis Cerić, Guardian

MEĐUNARODNA novinska agencija Agence France-Presse u vijesti koju je objavio i britanski Guardian i jutros piše o našim izborima.

AFP, odnosno Guardian, tako piše kako će ljevičarski bivši premijer Zoran Milanović, koji je obećao učiniti zemlju tolerantnijim mjestom i okrenuti stranicu od njene ratne prošlosti, biti novi predsjednik nakon što je porazio aktualnu konzervativnu predsjednicu u drugom krugu izbora. 

>> Strani mediji o izborima: Kolinda nije uspjela pridobiti krajnju desnicu

Kolinda "pokušala ujediniti razlomljenu desnicu"

Kolinda Grabar-Kitarović je "pokušala ujediniti razlomljenu desnicu", ali pak nije uspjela osvojiti glasove radikalne desnice. Izbori su pokazali rast krajnje desnice u zemlji koja se suočava s "migrantskim pritiskom na granicama" te se bori s "endemskom korupcijom i masovnim egzodusom stanovništva", navodi AFP, odnosno Guardian.

Emigranti kao glavne razloge navode korupciju, nepotizam i jadne javne službe. 

"Političari se bore oko prošlosti i beznačajnih tema dok moja generacija odlazi", rekla je 20-godišnja studentica Maja Marić za AFP i dodala da je glasala za "manje zlo". 

U članku se dodaje i da je drugi krug izbora održan samo nekoliko dana nakon što je Hrvatska preuzela predsjedanje Europskom unijom na šest mjeseci, s tim da će kao teme u tom razdoblju dominirati Brexit i širenje Unije.

"Prava Hrvatska" i "normalna Hrvatska"

AFP-u, odnosno Guardianu nije promaklo ni da je Kolinda u kampanji govorila o "pravoj Hrvatskoj", sugerirajući tako da je vladajući HDZ, stranka iz koje je došla i koja ju je podržala na izborima, jedini koji može zaista predstavljati zemlju. 

Spominje se i da je Milanović upozorio da su takve izjave "vrlo opasne"; a njenim sloganima suprotstavio je svoj o "normalnoj Hrvatskoj" kao liberalnoj demokraciji koja će promicati jednakost za sve svoje građane. U isto vrijeme se pokušavao otarasiti svoje reputacije arogantnog elitista koja ga prati iz premijerskih dana.

Kolinda je pak naglašavala zajedništvo, domoljublje i asocijacije na Domovinski rat kao glavne teme u kampanji, predstavljajući se kao "žena iz naroda".

Analitičari, piše AFP. smatraju da je Milanović među ostalim pobijedio zahvaljujući podjeli među desničarima, od kojih je znatan dio u prvom krugu glasao za Miroslava Škoru. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više