Guverner New Yorka podnio ostavku, seksualno je zlostavljao više žena

Foto: EPA

GUVERNER New Yorka Andrew Cuomo podnio je u utorak ostavku nakon istrage koja je zaključila da je spolno uznemiravao 11 žena, jačanja pravnog pritiska i poziva predsjednika Joea Bidena i drugih istaknutih političara da odstupi s dužnosti.

Cuomo, demokrat koji je od 2011. guverner četvrte najnapučenije američke savezne države i kojeg se nekoć smatralo mogućim kandidatom za američkog predsjednika, objavio je da odlazi s dužnosti nakon što je državna tužiteljica New Yorka, demokratkinja Letitia James, 3. kolovoza objavila rezultate petomjesečne neovisne istrage koja je zaključila da se ponašao na način kojim je prekršio savezne i državne zakone.

Istraga, zaključena izvješćem od 168 stranica, utvrdila je da je spolno uznemiravao više žena uključujući sadašnje i bivše vladine djelatnice, te da se osvetio barem jednoj koja ga je za to i tužila sudu.

Više puta tvrdio da neće dati ostavku

Cuomo, razvedeni otac triju kćeri, niječe sve optužbe.

Cuomo je priznao da se možda ponašao tako da su se neke osobe osjećale neugodno. Kazao je da to nije učinio namjerno i ispričao se. Kasnije je dodao da se njegovi postupci ipak ne bi trebali svrstavati u seksualno uznemiravanje.

"Prvo, želim da znate da nikada nikoga nisam seksualno uznemiravao ili neprimjereno dodirivao. Imam 63 godine. Cijeli svoj život živio sam u javnosti. To jednostavno nisam ja niti sam ikada bio", rekao je.

Osvrnuo se na konkretnu optužbu svoje bivše pomoćnice Charlotte Bennett, priznajući da joj je "postavljao pitanja koja inače ne postavlja drugim ljudima", odnosno da se raspitivao o njenom ljubavnom životu.

Rekao je da mu je "uistinu žao" što je na radno mjesto uveo svoj osobni život, ali da smatra kako je Bennett njemu pripisala motive koje on nikada nije imao i "čula je stvari koje jednostavno nije rekao".

Pročitajte više