Haag: Produženo ograničenje telefoniranja Miloševiću i Šešelju

HAŠKI sud produžio je za još mjesec dana ograničenje telefoniranja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću i bivšem vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, objavio je sud priopćenju dostavljenom medijima u utorak.

Bivši jugoslavenski predsjednik Milošević, optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, iz svog pritvora u Haagu smije telefonski razgovarati samo sa svojom obitelji, pravnim savjetnicima te diplomatskim i konzularnim predstavnicima.

Restrikcije su uvedene 11. prosinca nakon što je Milošević prekršio pravila suda i u pritvoru snimio razgovor koji je beogradski Radio S emitirao tijekom predizborne kampanje u Srbiji, a produžene su 9. siječnja.

Sud je svoju odluku donio na temelju zaključka da takva njihova komunikacija može "ometati mandat Tribunala... u pomaganju obnove i održanju mira u bivšoj Jugoslaviji", kaže se u priopćenju.

"Telefonska komunikacija Slobodana Miloševića bit će ograničena na pravne savjetnike, diplomatske ili konzularne predstavnike i užu obitelj (ovo posljednje uz nadzor konverzacija)", kaže se u priopćenju.

Bivši vođa srpskih radikala Šešelj, također optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, razgovarao je iz svoje ćelije u Sheveningu s političkim istomišljenicima i novinarima.

"S obzirom na to da se optuženikovo prkosno ponašanje nastavlja i predmet je zabrinutosti", kaže se u priopćenju, zabranjena mu je "svaka komunikacija" osim s "pravnim savjetnicima, diplomatskim ili konzularnim predstavnicima i užom obitelji, pod uvjetom da kontakt s obitelji bude pod nadzorom", kaže se u priopćenju Haaškoga suda.

Odluka suda o produženju restrikcija na daljnjih 30 dana stupa na snagu 10. veljače.

Pročitajte više