Haaški sud odbio Markača i Čermaka pustiti na slobodu prije razgovora s tužiteljstvom

HAAŠKI sud (ICTY) je odbio zahtjeve umirovljenih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka za privremenim puštanjem na slobodu prije nego što razgovaraju s tužiteljstvom, izvijestilo je danas Ministarstvo pravosuđa.

"Odluka Haaškog suda danas je došla u Upravu za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima Ministarstva pravosuđa", kazala je Hini glasnogovornica ministarstva Vesna Dovranić. Dodala je da su s odlukom upoznati i branitelji dvojice generala.

Na upit da li se u dopisu Haškog suda navodi kada će haški optuženici Markač i Čermak razgovarati s Haaškim tužiteljstvom nije željela odgovoriti.

Kazala je da se "po tom pitanju radi", te da u Ministarstvu očekuju da će do tog razgovora doći "uskoro".

Uz izražavanje žaljenja zbog odluke Haaškog suda, u Ministarstvu očekuju da će se nakon razgovora s tužiteljstvom ipak udovoljiti zahtjevu za puštanjem na slobodu, posebno, kako kažu, s obzirom na visoku razinu povjerenja koje je Vlada postigla u odnosima s tim sudom.

Unatoč trenutačne negativne odluke, jamstva Vlade koja su dana u predmetu Markač i Čermak nisu ni u jednom trenutku dovedena u pitanje od strane Haaškog suda, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Markač i Čermak dobrovoljno su se predali 11. ožujka ove godine. Na raspravi o privremenom oslobađanju do početka suđenja, održanoj 1. travnja, tužiteljstvo se usprotivilo zahtjevu obrane, ukazujući na mogućnost bijega optuženika ili njihova utjecaja na svjedoke, no istodobno je ponudilo mogućnost promjene svoga stava ako optuženi pristanu na dodatni razgovor s tužiteljima u pritvoru.

U ime Vlade ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt tada je iznijela usmena jamstva da će se poštivati svi uvjeti za privremeno puštanje na slobodu, podsjetivši da su se Čermak i Markač dobrovoljno predali.

Branitelj optuženih generala, odvjetnici Čedo Prodanović i Miroslav Šeparović tvrdili su da su ispunjeni svi uvjeti za puštanje njihovih branjenika, ističući da će oni u svakom trenutku biti spremni pojaviti se na Sudu. Usprotivili su se davanju intervjua tužiteljstvu, rekavši da se time optuženima "ukida jedina privilegija koju imaju, a to je da svoju obranu iznesu na kraju postupka".

Haaško tužiteljstvo Čermaka i Markača tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Optuženi su za progon, ubojstva najmanje 150 krajinskih Srba, pljačku i razaranje imovine krajinskih Srba, deportaciju i prisilno raseljavanje desetaka tisuća stanovnika te druga nehumana djela, počinjena između 4. kolovoza i 15. studenoga 1995., odnosno u vrijeme i nakon akcije "Oluja".

Pročitajte više