Haddon dobio nagradu Whitbread za knjigu godine

KNJIŽEVNIK Mark Haddon osvojio je u utorak nagradu za knjigu godine Whitbread Book of The Year, vrijednu 25.000 funti, za roman "The Curious Incident Of The Dog In The NightTime", javlja BBC u srijedu.

Priča o 15-godišnjaku s Aspergerovim sindromom, oblikom autizma, imala je najveću podršku u povijesti dodjeljivanja ove nagrade. Žiri je objavio da roman "koristi bolest da bi bacio svjetlo na život".

"Slavim već 10 mjeseci, otkad je knjiga objavljena", rekao je autor o svojoj pobjedi. "To je ogroman uspjeh, koji nitko od nas nije očekivao, a najmanje ja. Čini mi se da cijelo vrijeme slavim", rekao je autor.

"Naravno, sad sam sasvim zaokupljen tim publicitetom. Trebam malo proslaviti, dati par intervjua i onda otići na neko tajno mjesto kako bih mogao pisati sljedeću knjigu".

Haddonov roman pobijedio je djelo DBC Pierrea "Vernon God Little", koji je odnio prošlogodišnju nagradu Man Booker. Haddon je ušao u izbor za nagradu Whitbread Book of the Year nakon što je osvojio Whitbreadovu nagradu za najbolji roman. Misteriozna priča o umorstvu u koje je uključen autistični tinejdžer govori o njegovim avanturama dok istražuje zašto je susjedov pas ubijen vrtnim vilama.

Knjiga je bila božićni bestseler i već je osvojila niz nagrada za roman. Žiri Whitbreada napisao je da "ima vrlo malo ljudi koji ne bi mogli uživati u ovako krasnom romanu". Haddonov krimić dobio je prošli tjedan drugu nagradu u istom mjesecu, kao najbolja knjiga na osmom godišnjem natjecanju South Bank Show.

DBC Pierre je ušao u izbor za knjigu godine Whitbreada nakon osvajanja nagrade Whitbread za najbolji prvi roman. Njegova crna komedija o masakru u teksaškoj srednjoj školi osvojila je u listopadu nagradu Booker, britansku najveću književnu nagradu.

Za 25.000 funti vrijednu nagradu Whitbread natjecali su se i DJ Taylor, Don Paterson i David Almond. Taylor je već osvojio nagradu u kategoriji najbolje biografije za "Orwell: The Life", dok je Paterson dobio nagradu za pjesništvo za "Landing Light".

Almondova knjiga "The Fire-Eaters", priča o odrastanju dječaka u primorskom gradiću kraj Newcastlea u vrijeme kubanske krize, dobila je nagradu za najbolju dječju knjigu. Objavljena je u dva izdanja, dječjem i odraslom, a odraslo je prodano u tri puta više primjeraka nego dječje.

Rekordnih 468 autora prijavilo je svoja djela za natječaj Whitbreada, od čega su 111 bile dječje knjige.

Prošlogodišnji pobjednik za knjigu godine bila je biografija engleskog povjesničara Samuela Pepysa, autorice Claire Tomalin.

(Hina) pgo bnš

Pročitajte više