Haker ukrao podatke o šest milijuna Čileanaca

NEPOZNATI haker koji je sebe identificirao kao "Anonimni kukavica", ukrao je tajne podatke o šest milijuna Čileanaca koji su se nalazili na serverima čileanskog ministarstva obrazovanja, izbornog povjerenstva i vojske.

Prema izvješćima čileanskih medija, čini se da haker nije načinio veću štetu osim što su podaci o milijunima Čileanaca, među kojima su navodno bili i podaci o kćerki čileanske predsjednice Michelle Bachelet, izvjesno vrijeme bili javno dostupni preko interneta.

Čileanske vlasti jučer su potvrdile događaj, a unatoč njihovom minimaliziranju njegove ozbiljnosti, glasnogovornički ured predsjednice Bachelet očitovao se kako se radi o "ozbiljnom i delikatnom pitanju".

Policijski načelnik Jaime Jara rekao je da vlasti istražuju krađu podataka koji su kasnije "procurili" na internet, a u koje su uključeni brojevi osobnih iskaznica, adrese, telefonski brojevi, e-mail adrese i akademsko obrazovanje "pokradenih" Čileanaca.

Loša zaštita podataka bila je motiv "Anonimnog kukavice"

Podaci su ukradeni u petak rano ujutro, a jučer još nije utvrđeno kada su se točno pojavili na internetu. Policija je prvu dojavu o krađi dobila u subotu ujutro kada je Leo Prieto, administrator jedne lokalne internetske stranice otkrio na internetu podatke koji tamo ne bi smjeli biti.

Čini se da haker nije ugrozio građane u pogledu objavljivanja podataka vezanih uz njihove financije, a objavljeni podaci su izbrisani u subotu ujutro, nedugo nakon što je slučaj prijavljen policiji.

Među objavljenim podacima bio je i popis studenata koji su dobili pokaze za javni prijevoz, a među njima su i podaci jedne Bacheletine kćerke. Ti podaci sadrže fotografiju i ime studenta, ali osim toga ne sadrže druge "osjetljive" informacije.

Iako su podaci relativno brzo maknuti s interneta, netko ih je mogao "skinuti", pa zbog toga policija istražuje je li do toga uistinu došlo odnosno nalaze li se podaci na nekom drugom serveru.

Čileanski list "El Mercurio", koji je o cijelom slučaju prvi izvijestio, piše da se među objavljenim podacima nalazila i datoteka u kojoj je "Anonimni kukavica" poručio kako se na krađu odlučio radi toga da ukaže na lošu zaštićenost podataka u Čileu u kojemu "nitko ne radi ništa na njihovoj zaštiti".

I.K.
Foto: AFP arhiva

Pročitajte više