Haniyeh: Nema nove vlade do kraja sljedećeg tjedna

PREDSJEDNIK Hamasa i palestinski premijer Ishmail Haniyeh rekao je kako nova palestinska vlada nacionalnog jedninstva neće biti formirana prije kraja sljedećeg tjedna i da prije tog trenutka ne treba očekivati obznanjivanje ugovora.

Hamas i Fatah su se nedavno u Saudijskoj Arabiji dogovorili da će formirati zajedničku vladu, s ciljem prekida međusobnih sukoba koji su odnijeli više od stotinu života i učinili područja palestinske samouprave mjestom gotovo nepodnošljivim za život.

Nova vlada trebala je biti formirana do kraja prošlog tjedna, ali ostalo je još točaka oko kojih nije postignut dogovor. Jedna od najbitnijih je mjesto ministra unutarnjih poslova. Taj ministar će imati formalnu kontrolu nad sigurnosnim snagama. Također, iako se ni Hamas ni Fatah o tome pretjerano ne očituju, nije dogovoreno ni kakav će stav Hamas zauzeti prema Izraelu.

SAD, Rusija, EU i UN su najavili kako neće maknuti financijsku blokadu palestinske vlade dok Hamas ne prizna Izrael i ne prekine financirati terorističke organizacije.

"Nismo zaključili pregovore oko formiranja vlade i nećemo ju formirati prije kraja sljedećeg tjedna", izjavio je danas Haniyeh.

Nova vlada neće imati nijednog visokog dužnosnika Hamasa, osim samog Haniyeha koji će ostati premijer. Niti jedan od Hamasovih kandidata za ministarska mjesta na listi koju je danas objavio Haniyeh nikad nije bio na visokoj dužnosti, niti je bio ministar.

U međuvremenu se razmirice znaju razriješiti i oružanim sukobima, od kojih je dosad najopasniji bio onaj današnji, u kojem su se Hamasovi i Fatahovi ljudi sukobili oko kampa za obuku.

No, meci su jedan od opće prihvaćenih argumenata bliskoistočne politike, tako da ovo pretjerano ne čudi. Treba se samo nadati da će se razmirice ipak riješiti mirnim putem.

J.D.

Pročitajte više