Hartmann: Gotovina mora u Haag

NA PRIJEDLOG predsjednika Stjepana Mesića Haškom sudu (ICTY) da se optužnica protiv generala Ante Gotovine preispita te da se generala sasluša u Zagrebu kao osumnjičenika, Tužiteljstvo će odgovoriti "u skladu sa zakonom", odnosno Statutom i Pravilima suda, izjavila je glasnogovornica haškog Tužiteljstva.

"To je pitanje poštivanja zakona koji je vrlo jasan. Osoba koja je optužena može biti saslušana kao optuženik u Haagu, uz cijelu lepezu prava koja ima po Statutu i Pravilniku ICTY-a", kazala je glasnogovornica Florence Hartmann u telefonskom razgovoru iz Rima, gdje tužiteljica Carla del Ponte boravi u radnom posjetu.

"Mi priznajemo rad predsjednika Mesića u njegovoj zemlji i poštivanje prema Haškom sudu koje on uvijek javno izražava, ali ćemo odgovoriti prema zakonu", dodala je.

Predsjednik Mesić u srijedu je u posebnom priopćenju najavio da će pismenim putem predložiti ICTY-u preispitivanje optužnice protiv Gotovine i izrazio "spremnost da Haškom sudu jamči da će se general Gotovina odazvati svakom pozivu Suda ako mu se pruži prilika da u svojstvu osumnjičenika da iskaz haškim istražiteljima u Zagrebu".

"Mi čekamo da dobijemo pismo, ako pismo sadrži istu ponudu kao i priopćenje mi na nju možemo odgovoriti samo po zakonu. Tužiteljstvu je po zakonu omogućeno da ga sasluša čim dođe u Haag i tužiteljica se angažirala na tome", kazala je Hartmann i dodajući kako "nije moguće raditi iznimku od zakona".

U Haški sud još nije stiglo pismo predsjednika Mesića, a kada stigne uslijedit će i službeni odgovor, dodala je glasnogovornica.

Krnić: Najbolje rješenje za generala Gotovinu je odlazak u Haag

Najbolje rješenje slučaja generala Ante Gotovine bio bi njegov odlazak u Haag, kazao je na Hrvatskoj televiziji predstojnik Povjerenstva hrvatske Vlade za suradnju s Haagom Frano Krnić.


Krnić je ponovio stajalište hrvatske Vlade o tome kako bi najbolje rješenje slučaja generala Gotovine bio njegov odlazak u Haag, uz obećanje Vlade da će ponuditi svu moguću pomoć obrani generala Gotovine, dati sva jamstva koja su moguća po zakonu i uključiti se u proces tzv. prijatelja suda, što haška pravila omogućavaju.

Odlazak Gotovine u Den Haag Krnić ocjenjuje "realnom situacijom", te dodaje kako za to ima više razloga.

"Mogao bih ih svrstati u tri grupe: prvu grupu pravnu, drugu grupu pravne prakse i običaj postupanja Haškog suda, a treću grupu nazvao bih psiho-politički razlozi u ambijentu Haškog tužiteljstva", objasnio je.

Krnić je kazao da je tehnički i teoretski gledano moguće povući optužnicu protiv generala Gotovine, na što, kako je rekao, u svakoj fazi postupka pravo ima tužitelj. On je međutim naveo niz pravnih problema koji onemogućavaju samostalno djelovanje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte - poput povlačenja naloga za uhićenjem i povlačenjem međunarodne tjeralice od strane Interpola.

Krnić je istaknuo da haški sud ne povlači lako otpužnice, ističući kako neki slučajevi koji su se dogodili ne idu u prilog generalu Gotovini, pogotovo često spominjani slučaj srpskog admirala Zeca.

"Oni (tužiteljstvo ICTY-a) su na vrijeme povukli optužnicu, ali u javnosti se ne zna da nisu zatvorili istragu. Istraga teče i postoji i dalje mogućnost da admiral Zec bude doveden pred Sud", rekao je Krnić.

Govoreći o trećoj psiho-političkoj grupi razloga, Krnić je kazao da je Haag u svojim dosadašnjim reakcijama na intervju generala Gotovine, već isključio mogućnost da general Gotovina dobije status osumnjičenika.

"Carla del Ponte, rekao bih, u slučaju generala Gotovine, kao na optužnici jedino visoko rangirane osobe iz Hrvatske, gradi također imidž Tužiteljstva i svoga zadatka, dvoumim da bi ona bila spremna iz razloga nedostatka ili promjene dokaznog stanja, na slijepo, ako smijem tako reći, povući optužnicu i izmijeniti poziciju generala Gotovine", nastavio je.

On je pozitivnom ocijenio inicijativu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ističući da su "sve inicijative dobre i da ona, i ako ne poluči očekivani rezultat u prvoj fazi, može i te kako biti dragocjena u drugoj fazi cijele priče".

Krnić je također kazao kako smatra da general Gotovina "ne bi trebao prokockati ovu situaciju", te dodao da bi "svi oni koji žele da general Gotovina, njegova obitelj, pa i Hrvatska izađu iz ove situacije zatočeništva, trebali savjetovati svima onima koji imaju utjecaja da donesu neke odluke u ovom kompleksu pitanja, da se general Gotovina pojavi".

On je ocijenio da bi ulaganje bilo kakvih pravnih sredstava od strane hrvatske Vlade u ovom trenutku samo otežalo poziciju generala Gotovine.

General Gotovina u bijegu je otkako je Haag prije dvije godine protiv njega podigao optužnicu. U svom prvom intervjuu u tom razdoblju, objavljenom u utorak u tjedniku Nacional, predložio je da ga istražitelji ICTY-a ispitaju u Zagrebu u svojstvu osumnjičenika i izrazio spremnost za odlazak Haag ako ih ne uspije uvjeriti u svoju nevinost.

Pročitajte više