Hawking iznio nova razmišljanja o crnim rupama

SLAVNI astrofizičar Stephen Hawking u srijedu je izjavio da crne rupe, tajanstveni svemirski objekti koji nastaju urušavanjem zvijezda, ne uništavaju sve što u njih upadne nego umjesto toga izbacuju energiju i materiju u "prerađenom" obliku.

Hawkingova nova radikalna teorija, koju je iznio na 17. međunarodnoj konferenciji o općoj relativnosti i gravitaciji u Dublinu, okrunjuje njegovu tridesetogodišnju borbu da objasni elementarni paradoks u znanstvenom razmišljanju: kako je moguće da sve informacije o konzumiranoj materiji i energiji nestanu nakon što upadnu u crnu rupu?

Hawkingov je odgovor da crne rupe zadržavaju svoj sadržaj eonima, ali se vremenom smanjuju i umiru - a tijekom tog procesa dezintegracije šalju svoje transformirane sadržaje natrag u beskonačni svemir otkuda su i došli.

Prije je Hawking (62) razmišljao o teoriji prema kojoj materija koja putuje kroz crnu rupu nestaje u novom paralelnom svemiru.

"Ne postoji mladi svemir kako sam nekada mislio. Informacije i dalje ostaju u svemiru", tvrdi Hawking.

"Žao mi je što moram razočarati obožavatelje znanstvene fanatastike, ali ako je informacija sačuvana, nema mogućnosti da se crna rupa koristi za putovanje u druge svemire. Ako skočite u crnu rupu vaša će energija biti vraćena u naš svemir, ali u lošijem obliku koji će sadržavati informacije o tome kakvi ste bili, ali u neprepoznatljivom stanju", kazao je Hawking.

"Sjajno je riješiti problem koji me mučio 30 godina, čak i ako je odgovor manje uzbudljiv nego alternativa koju sam sugerirao", dodao je Hawking.

Hawking je ovim novim otkrićem izgubio 29-godina staru okladu koju je sklopio s astrofizičarom Johnom Preskillom, koji je još 1975. godine tvrdio da materija koju proguta crna rupa ne može biti uništena. Preskill je osvojio knjigu o bejzbolu.

Pročitajte više