HDZ će tražiti promjenu imena ulica nazvanih po Budaku

PREMA riječima glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, HDZ će preporučiti da se promijene imena svih ulica koja nose ime Mile Budaka, te da se uklone spomenici i ploče ukoliko postoje, piše Novi list.

Osvrćući se na postavljanje spomen-ploče Mili Budaku, književniku, ministru kulture NDH i osuđenom ratnom zločincu, u Svetom Roku Maček tvrdi da je za to odgovoran načelnik općine te HIP i HB, dvije stranke koje su na vlasti u tom mjestu.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks također smatra da je načelnik općine Hrvoje Račić, član Pašalićevog HIP-a, izravno odgovoran za uklanjanje spomenika. Šeks se poziva na članak 136. Ustava u kojem stoji: "U obavljanju poslova iz svojeg djelokruga tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave samostalna su i podliježu samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti ovlaštenih državnih tijela". Šeks odbacuje sumnje koje su izrazili neki pravnici komentirajući njegovu tvrdnju da postoji zakonskam osnova za uklanjanje spomen-ploče. Smatra da svaki pravnik ima različito mišljenje te kaže da "pravnu normu treba tumačiti sa stajališta njezina smisla".

Kaznena prijava koju je Općinsko vijeće Lovinca podnijelo protiv "nepoznatoga" postavljača za Šeksa je "bacanje prašine u oči javnosti" i "pokušaj skidanja odgovornosti sa sebe"

V. Škare-Ožbolt za rušenje spomenika Budaku i Francetiću

Predsjednica Demokratskog centra (DC) i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt založila se danas za rušenje spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću, ističući da bi, "ne odradi li lokalna samouprava svoj dio posla", spomenike trebalo srušiti Ministarstvo graditeljstva.

"Dok u Bochumu policija traga za oskvrniteljima židovskog groblja, u Parizu za počiniteljima diverzije na židovsku pučku kuhinju, a estonski premijer najavljuje rušenje spomenika Estoncima koji su ratovali u postrojbama nacističkog SS-a, kod nas niču spomenici iz prošlosti, bez dopuštenja", kazala je Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare. Dodala je da je "teško ne uočiti povezanost Bochum-Estonija-Sv. Rok", budući da je Mile Budak bio potpisnik "rasnih zakona".

Škare Ožbolt se zauzela za sustavan znanstveni pristup slučaju Budak, napominjući da je u Hrvatskoj sedam ili osam povijesnih instituta i zavoda, a da se ni jedan ne bavi tim slučajem.

Komentirala je i peticiju koju je nedavno potpisalo 120 uglednika, tražeći da obnovu političkih procesa održavanih u doba komunističke i drugih totalitarističkih vlasti, pa tako i procesa protiv Mile Budaka.

Ocijenila je da su ti uglednici, umjesto peticije, Državnom odvjetništvu trebali poslati dokaze o Budakovoj nevinosti, s inicijativom za obnovu sudskog postupka, što je, ističe, moguće učiniti, s obzirom da je riječ o osudi za ratni zločin, koji ne zastarijeva.

Najavila je da će DC na prvu jesensku sjednicu Sabora uputiti zakonski prijedlog osnivanja centra za spomeničku baštinu, te urediti tko, kome i pod kojim uvjetima može podizati spomenike.

Osudila je HNS-ovu inicijativu promjene imena ulice Mile Budaka u Kninu, ističući kako je "neprihvatljivo da akcija izaziva reakciju i da ulica uzima stvar u svoje ruke".

Predsjednik Glavnog odbora DC-a Slobodan Lang upozorio je da "DC ne prihvaća reviziju pobjede antifašizma", ali i upozorio da "uz Budaka ustašu i Budaka književnika, o kojima svi govore, postoji i treći - Budak žrtva, koji je osuđen i smaknut u jednom danu, a njegova se žrtva prenijela i na njegovu obitelj."

Pročitajte više