HDZ obilježio treću obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) obilježila je danas prigodnom komemoracijom treću obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja stranke Franje Tuđmana.

Govoreći na komemoraciji u prepunoj Starogradskoj vijećnici predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ocijenio je da je Franjo Tuđman bio čovjek koji je imao vizije i hrabrosti u borbi za slobodu i samostalnost hrvatske države. Nemamo pravo na zaborav predsjednika Tuđmana kao i na one koji su dali živote za slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu, istaknuo je Sanader.

´Govor o prvom hrvatskom predsjedniku nije govor kojim se prisjećamo dana u kojima smo stvarali Hrvatsku i izborili međunarodno priznanje već je to govor budućnosti´, rekao je Sanader. Predsjednika Tuđmana više nema među nama, ali ono što je on ostvario njegovo je trajno djelo, dodao je Sanader i pozvao na prekid nesuglasja oko povijesne uloge Franje Tuđmana.

Osim toga istaknuo je da se predsjednik Tuđman protivio planovima dijela međunarodne zajednice o bilo kakvim uvlačenjima Hrvatske u nekakve balkanske asocijacije. Dodao je da pojam ´Zapadnog Balkana´ koji postoji već oko tri godine HDZ nikada neće prihvatiti.

Predsjednik HDZ-a pozvao je na konsenzus svih političkih stranaka oko ulaska Hrvatske u europske integracije jer je Hrvatska srednjoeuropska i mediteranska zemlja.

Osvrčući se na, kako je rekao, nedavnu izjavu jednog od visokih

dužnosnika SDP-a o politici predsjednika Tuđmana prema BiH, Sanader je rekao da ´HDZ ne zanima što misli bilo tko tko jučer kaže jedno, danas drugo, a sutra će to sve poreći´. ´Nas ne zanima što kaže visoki dužnosnik SDP-a nego nas zanima što taj SDP koji je danas na vlasti može učiniti za Hrvate u BiH i to su prava pitanja´, kazao je Sanader.

S tim u vezi podsjetio je i na, kako je rekao, nekoliko povijesnih istina koje se ne smiju zaboraviti. Sanader je dodao da se osobno sjeća dolazaka raznih izaslanstava Hrvata iz BiH s pitanjem upućenim predsjedniku Tuđmanu što bi trebali učiniti u slučaju referenduma za BiH, odnosno treba li ići ili ne na taj referendum. Istaknuo je kako je Tuđman vrlo odlučno rekao - ´idite na referendum i glasajte za neovisnu BiH´ - što se zaboravlja u javnosti. Ali da Hrvati nisu izašli na referendum za neovisnu BiH on bi propao, jer na referendum nisu izašli Srbi, naglasio je.

Kao drugu povijesnu istinu Sanader je spomenuo to da je Hrvatska bila među prvim zemljama koja je priznala BiH i među prvima poslala svoga veleposlanika u BiH.

Izaslanstvo Predsjedništva HDZ-a položilo je jutros vijence na Oltar Domovine na Medvedgradu. Poslije podne predviđeno je polaganje vijenaca i odavanje počasti ispred rodne kuće predsjednika Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Pročitajte više