HDZ podsjeća Račana da je najavio ostavku zbog Haaga

SREDIŠNJI odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) očekuje reakciju predsjednika Vlade Ivice Račana, koji je najavio ostavku u slučaju negativnoga odgovora Žalbenog vijeća Haaškog suda na prizive hrvatske Vlade u slučaju protiv generala Bobetka.

To je večeras novinarima priopćeno tijekom sastanka na kojemu su članovi Središnjeg odbora HDZ-a analizirali političku situaciju u Hrvatskoj i odlučivali o financijskom statutu stranke.

Središnji odbor HDZ-a zahtijeva da hrvatska Vlada pokrene raspravu pred UN-om o neutemeljenosti tvrdnji iznesenih u haaškim optužnicama kojima se mijenjaju povijesne činjenice i iznose neistine o Domovinskom ratu, neprihvatljive za Republiku Hrvatsku, ističe se u priopćenju.

HDZ se protivi izručenju hrvatskih generala u Haag, po načelu zapovjedne objektivne odgovornosti.

Kad se steknu politički uvjeti u Saboru treba ponovno pokrenuti inicijativu za promjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom i to tako, da hrvatsko pravosuđe ocjenjuje opravdanost i utemeljenost optužnice, ističu u HDZ-u.

Središnji odbor HDZ-a je večeras zadužio saborski Klub zastupnika HDZ-a da inzistira da se prvo izglasa izborni zakon, a tek onda ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

HDZ je odbacio inicijativu zastupnika CDU-a u Bundestagu Karla Lamersa o jugoistočnoj Europi ili zapadnom Balkanu, a za što HDZ ima saznanja da su to njegovi osobni stavovi, a nikako stavovi CDU-a. HDZ je u tom smislu oštro protiv sudjelovanja Hrvatske na summitu u Sarajevu, stoji u priopćenju sa sjednice Središnjeg odbora HDZ-a.

U priopćenju se dodaje se su Svi članovi Središnjeg odbora HDZ-a večeras potpisali peticiju ´Muško ne - nasilju nad ženama´.

Pročitajte više