HDZ: SDP-u bliska udruga Elekta želi ometati izbore

HDZ je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) odobrilo promatranje izbora udruzi građana Electa, u čijem su vodstvu "vodeći aktivisti Foruma mladih SDP-a i Socijaldemokratske studentske unije".

Parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori u Republici Hrvatskoj do sada su održavani u potpunom skladu sa suvremenim demokratskim standardima i bez ikakvih značajnijih propusta, stoji u priopćenju HDZ-a. Tome su svih proteklih godina značajno pridonijeli promatrači iz nevladinih udruga, posebice Gong-a, ističu.

"Zabrinjava činjenica da je u slučaju udruge Elekta riječ o udruzi koja je osnovana neposredno pred ove izbore, da njezino vodstvo čine vodeći aktivisti Foruma mladih SDP-a i Socijaldemokratske studentske unije, te da udruga ima sjedište na adresi središnjice SDP-a", navode HDZ-ovci.

"Sve to upućuje na činjenicu da nije riječ o nestranačkoj udruzi, već o pokušaju da se u izborni proces uključi politički pristrane promatrače. Pored toga, najava udruge da će na izbore uputiti 5400 promatrača – dakle trostruko više nego što je do sada bio slučaj, upućuje na to da stvarni cilj nije promatranje izbora, nego naprotiv, njihovo ometanje. Uz ostalo, ovakav potez znači namjerno izazivanje sumnje kako u dosadašnji rad promatrača, tako i u same izborne rezultate, što je krajnje neprihvatljiva politička manipulacija", navode u svom prigovoru Državnom izbornom povjerenstva, od kojeg kao i od Etičkog povjerenstva traže da preispita ovakav potez SDP-a.

Pročitajte više