HDZ u kampanji potrošio 24 milijuna kuna

HRVATSKA demokratska zajednica u predizbornoj je kampanji potrošila nešto manje od 24 milijuna kuna, što je četiri i pol milijuna više od iznosa koji je HDZ najavio kao svoj planirani okvirni trošak.

HDZ je također primio oko 150 donacija u ukupnom iznosu od 10,8 milijuna kuna.

Izvještaj o troškovima i popis donatora HDZ je objavio danas na svojoj internetskoj stranici gdje je navedeno da je potrošeno točno 23.991.028 kuna. Na oglašavanje je otišlo 14 milijuna kuna, a na TV reklame HDZ je potrošio 11,1 milijuna kuna.

Za oglašavanje u tiskovinama "otišlo" je 1,6 milijuna kuna, radijsko oglašavanje stajalo je milijun kuna, a za oglašavanje na internetu potrošeno je "tek" četvrt milijuna kuna.

Na jumbo plakate i ostale oblike oglašavanja HDZ je "spiskao" šest milijuna kuna, a za organiziranje predizbornih skupova potrošeno je milijun i pol kuna. 1,2 milijuna kuna potrošeno je za izradu propagandnih materijala te za telefonske ankete.

HDZ-u je kao parlamentarnoj stranci pripalo 19,5 milijuna kuna iz državnog proračuna. Isto toliko će HDZ dobiti za izbornu promidžbu što je određeno Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Donatori poklonili od tisuću do milijun kuna

Od donatora koji su financirali HDZ-ovu kampanju izdvajamo tvrtku "Skiper hoteli" iz Savudrije koja je pošteno "odriješila kesu" te je na HDZ-ov račun uplatila milijun kuna i tako zauzela čelno mjesto na popisu donatora.

Tvrtka "Tekol Teri" iz Rijeke donirala je 650 tisuća kuna, a slijedi ju tvrtka "Zagorje Tehnobeton" sa 400.000 kuna. Tvrtka "Intruck" donirala je 350.000 kuna, a po 300.000 kuna uplatile su tvrtke "Adriatic servisi", "Hidrocommerce", "Inter Net" i "Tegled.

Po 250.000 kuna donirale su tvrtke "Viadukt", "TPM Krapina", "Kamen Sirač" iz Bjelovara, a 200.000 kuna uplatile su tvrtke "Vip", "Tiskara Krapina", "Tehnozavod Marušić", "Krik" "Lovčević", "MIB Pnemt" i "Agroproteinka".

Od poznatijih tvrtki na popisu donatora HDZ-a nalaze se dubrovački "Hoteli Babin kuk" sa 65.428 kuna, "Riviera Poreč" s 50.000 kuna, "Biro data" sa 50.000 kuna i "Splitska banka" s 15.000 kuna

Po 100.000 kuna donirale su tvrtke "Belišće", "Dubrovačko Primorje", "Geodetski zavod" iz Splita, "Geodetski zavod" Osijek, "Hoteli Tučepi", "Combis", "Lošinjska plovidba", koncern "Sunce" i "Zlatni Rat".

Začelje ljestvice donatora drže tvrka "Crnjac" i "Radiona za obradu drveta Unger" koje su HDZ-u uplatile po tisuću kuna.

I.K.

Pročitajte više