HDZ završio godinu u plusu nešto manjem od SDP-ova minusa

HDZ je objavio financijsko izvješće za prošlu, izbornu godinu, u kojem stoji da su godinama akumulirali kapital pa su godinu završili u plusu 11 milijuna kuna. Ukupno su potrošili 82,1  milijun kuna u prošloj godini.

Kampanja ih je koštala nešto manje od 24 milijuna kuna, navode u izvješću, troškovi za zaposlene u 2007. godini iznose gotovo pet milijuna kuna. Transferi nižim jedinicama za održavanje izbora i rad stranke iznose oko 15,7 milijuna kuna. Redovni troškovi tijekom godine za rad stranke iznose oko 12,6 milijuna kuna. Posebno su izdvojeni mini sabori koji su koštali 24 milijuna kuna, ali pišu da je HDZ tijekom godina akumulirao sredstva kako bi tijekom kampanje tekućim prihodima pokrio njeno financiranje i mini sabore.

Iz proračuna 41, od donacija 10 milijuna kuna

Prihodi koje je stranka ostvarila iznose 57,5 milijuna kuna. U izvješću se navodi da su prihodi iz proračuna za rad stranke iznosili više od 41 milijun kuna, a iz donacija više od 10 milijuna kuna.

Važne stavke u prihodima su, navodi se, prihodi od proračuna za rad političke stranke, dužnosničke članarine, donacije za izbore za koje je priložen popis donatora te prihodi od proračuna za izbore 2007.

Rashodi stranke u prošloj godini veći su od prihoda za više od 24 milijuna kuna, no to je pokriveno iz viška prihoda nad rashodima iz ranijih godina, tako da je HDZ izbornu 2007. godinu završio sa 11 milijuna kuna "u plusu".

Od ostalih stranaka jedino HSS u plusu koji nešto vrijedi

U Financijskom izvješću SDP-a za 2007. godinu, ta je stranka u izbornoj godini  imala oko 39,4 milijuna kuna prihoda, a potrošila je oko 52,5 milijuna kuna. Njihovi su rashodi nadmašili prihode za 13,1 milijun, što je ipak dijelom pokriveno saldom fonda iz ranijeg razdoblja, pa je razlika smanjena za milijun kuna.

HNS je u minusu oko 3,4 milijuna kuna - s prihodima od oko 15 milijuna, i rashodima od 18,4 milijuna kuna. HSLS je u plusu za 176.000 kuna, HSP-a u minusu 20.000 kuna.

HSS je zahvaljujući prodaji imovine u Velikoj Britaniji koje su u nasljedstvo stranci ostavili stari članovi zaradio 7,5 milijuna kuna prošle godine. To ih ostavlja u plusu kojeg se ne bi postidio ni HDZ - osam milijuna kuna.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više