Hebrang: Nemam veze s aferom u HPB-u, ne idem u mirovinu dok ne dokažem istinu!

"PRLJAVE laži i izmišljotine iznesene na moj račun ponukale su me da ostanem u politici te da se borim za istinu, a protiv laži", kazao je za Index Andrija Hebrang povodom napisa u jednom mediju o razlozima njegova najavljenog umirovljenja.

> Milinović ruši Hebranga zbog njegove upletenosti u aferu u HPB-u?

Hebrang je odlučno opovrgnuo napise kako su glavni razlozi njegova umirovljenja veze s aferom u Hrvatskoj poštanskoj banci. Odbacio je navode da ministar zdravstva Darko Milinović s čelnih mjesta u zagrebačkim bolnicama namjerava smijeniti ljude bliske Hebrangu kako bi smanjio njegov utjecaj jer se navodno sve glasnije priča o Hebrangovim vezama sa sumnjivim radnjama koje u HPB-u istražuje Uskok.

"Dado mi je kućni prijatelj i ne radi protiv mene"

"Dado i ja smo kućni prijatelji i on sigurno ne radi protiv mene. Neistina je i da ja opstruiram njegovu reformu, jer ja je kao predsjednik Saborskog odbora za zdravstvo provodim u Saboru."

Hebrang demantira i navode o tome da Milinović želi smijeniti Željka Vidasa s položaja ravnatelja bolnice Merkur jer je ovaj blizak s Hebrangom, kao i zato što će obnova KB-a Merkur trajati puno više i koštati više nego što se planiralo.

"Ovo su neistine koje nanose veliku štetu bolnici. Ja sam 2004. podnio zahtjev Vijeću Europe za obnovom objekta. Oni su to prihvatili jer smo obranili KB na stručnoj razini i utvrdili isplativost obnove. Sada kada pročitaju ovaj podatak može se dogoditi obustava financiranja. Izvođač je prešao ugovorenu svotu jer je objekt bio u lošem stanju, taj dio će se dofinancirati. Prva faza izgradnje bit će gotova do kraja godine, a druga krajem 2011. i ona je za sada gotova 50 posto.

Laž je, tvrdi Hebrang, i da se usprotivio Milinovićevoj smjeni Većeslava Bergmana s čela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. "Istina je da sam ja predložio Bergmanu da da ostavku jer nije podržavao Milinovićevu reformu. Jedino što mi u tom slučaju nije drago je to da je, kad je istraga pokazala da je potpuno nedužan, njegovo ime ostalo ukaljano", objašnjava Hebrang.

"Kakve veze ima kupovina moje vikendice s Poštanskom bankom?"

Vezano uz napise kako ga se s aferom HPB povezuje u kontekstu vikendice na Pašmanu, Hebrang odgovara: "Vikendicu sam kupio 2008. i sve odmah stavio na imovinsku karticu na internet, kao i to odakle mi 200.000 eura, za koliko sam je kupio. Kakve veze ima Poštanska banka s tim? Nikakve! Kuću sam kupio od prijatelja Željka Poljaka. On ju je prije dvije godine ponudio doktoru Goranu Jurakoviću koji ju je kupio, ali su razvrgnuli ugovor zbog nesređenih papira. Juraković je sad u istrazi afere Poštanska banka - o tome niti što znam, niti što pitam", zaključio je Hebrang.

Pročitajte više