Hebrang Paladina prijavio Državnom odvjetništvu zbog projekta dogradnje KBC-a

MINISTARSTVO zdravstva uputilo je Državnom odvjetništvu inspekcijski nalaz o projektu dogradnje KBC-a Zagreb zbog sumnje da je prilikom planiranja projekta počinjeno niz protuzakonitih radnji, među ostalim i da je prethodna Vlada protuzakonito dala jamstvo za zajam u iznosu od 73 milijuna eura, izjavio je danas ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Hebrang i nova Uprava KBC-a tvrde da za dovršetak bolnice nedostaje još 60 milijuna eura te da je projekt rađen bez konačne financijske konstrukcije.

Hebrang je optužio bivšu Vladu da je jamstvo za kredit u iznosu od 73 milijuna eura dala protuzakonito tako što je "projekt Rebro", da bi mu mogla dati jamstvo, proglasila gospodarskim projektom od posebnog značaja, iako on to nije.

Osim toga, po Zakonu o državnom proračunu, Vlada može dati državno jamstvo samo za subjekt koji posluje pozitivno a KBC je, po Hebrangovim riječima, poslovao s gubitkom.

Protuzakonito je i davanje mogućnosti KBC-u da sam otplaćuje kredit jer on ne smije preusmjeravati novac namijenjen zdravstvenoj zaštiti, a vlastitog novca nema, rekao je Hebrang Hini.

Ujedno je demantirao današnji naslov u "Jutarnjem listu" u kojem se tvrdi da je Državnom odvjetništvu prijavio bivšeg ravnatelja KBC-a Josipa Paladina.

"U dokumentu koji smo poslali nitko nije imenovan ponaosob, a nalaz inspekcijskog nadzora samo je prvi korak u ispitivanju zakonitosti cijelog projekta o čemu će konačnu ocjenu dati Državno odvjetništvo", izjavio je Hebrang.

Potpredsjednica SDP-a i potpredsjednica bivše Vlade Željka Antunović ocijenila je optužbe da je njezina Vlada u "projektu Rebro" kršila zakon smiješnima.

Antunović ističe kako su tri revizije pokazale da je KBC poslovao pozitivno i tvrdi da Hebrang koristi "projekt Rebro" za obračun s političkim protivnicima.

"Projekt dogradnje Rebra predstavlja prvo veliko ulaganje u hrvatskog zdravstvo nakon 15 godina na koji se nadovezuje izgradnja Biomedicinskog centra na Šalati te drugi projekti Zagrebačkog sveučilišta. Na njemu je radio cijeli niz stručnjaka koji ga je ocijenio pozitivnim i korisnim, a Vlada je uvažila njihovo mišljenje", kazala je Antunović.

Zajam kod poslovnih banaka uzet je za ono što piše u projektu, a to je dogradnja bolnice, napominje Antunović, a za sve ostalo što je potrebno da nova bolnica profunkcionira postojali su drugi modeli.

Naime, Uprava KBC-a upozorava da će novca biti samo za završetak građevinskih radova na novim bolničkim zgradama, ali ne i za opremanje i kupnju medicinske opreme.



Pročitajte više