HEBRANG POČASNI GRAĐANIN ŠIROKOG BRIJEGA

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Republike Hrvatske Andrija Hebrang u utorak je na sjednici Općinskog vijeća Široki Brijeg službeno proglašen počasnim građaninom tog hercegovačkog grada.

Hebrang je prvi dužnosnik koji je proglašen za počasnim građaninom Širokog Brijega, rečeno je na svečanoj sjednici prilikom dodjele priznanja.

Predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Kraljević je rekao da je Hebrang zaslužan za politiku kontinuiteta u kojoj ne razlikuje hrvatski narod, kako se izrazio, s ove i one strane granice, aludirajući na Hrvate u BiH i Hrvatskoj.

Zahvaljujući na priznanju Hebrang je najavio da će Vlada Ive Sanadera pojačati kontakte s Hrvatima u BiH rekavši da je to ustavna, moralna i nacionalna obveza. Hebrang je uz ostalo ukazao na ugrožena temeljna nacionalna prava Hrvata u BiH.

"U političkoj potpori za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH lobirat ćemo na svim svjetskim razinama i podržati sva rješenja o kojima se narodi BiH međusobne dogovore", rekao je Hebrang aludirajući na učestale međunarodne ali i domaće bosanskohercegovačke prijedloge o promjeni Daytonskog ustava BiH.

Hebrang je više puta naglasio kako su RH i BiH "dvije susjedne i prijateljske države". Odbacio je optužbe da je RH izvršila agresiju na BiH, a za stvaranje hrvatske države Hebrang je rekao da su najzaslužniji Franjo Tuđman, i kako se izrazio Širokobriježanin Gojko Šušak.

Hebrang će tijekom boravka u Širokom Brijegu, kako je najavljeno, posjetiti Franjevački samostan, Gimnaziju i dom za djecu sa smetnjama u razvoju.

On je u ponedjeljak u Mostaru posjetio Kliničku bolnicu, Aluminijski kombinat, Sveučilište i sjedište HDZ BiH.

Hebrangov dvodnevni posjet Hercegovini organiziran je samo nekoliko dana uoči lokalnih izbora u BiH, zakazanih za 2. listopada.

Na novinarski upit, je li ovaj njegov dvodnevni posjet Hercegovini znak predizborne potpore HDZ-u BiH, Hebrang je odgovario: "Ovdje nisam kao dužnosnik HDZ-a, nego kao potpredsjednik Vlade RH, no, naravno da ističem da su HDZ u RH i HDZ BiH sestrinske stranke".

(Hina) xpg ybs

Pročitajte više