Hebrang: Tri i pol godine traje devastacija zdravstva

POTPREDSJEDNIK HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je na današnjem okruglom stolu HDZ-a da u zadnje tri i pol godine traje devastacija hrvatskog zdravstva.

"HDZ je za svojega mandata proveo tri zdravstvene reforme i sve su dovršene, a ova traje već tri godine tijekom kojih je ukradeno 43 milijuna kuna koji su otišli u privatne džepove, najviše kroz plaćanje intelektualnih usluga", rekao je Hebrang na skupu pod nazivom "Kriza hrvatskog zdravstva".

Hebrang je ustvrdio da je zdravstveni sustav u tri i pol godine oštećen za 5,9 milijardi kuna.

Riječ je, između ostalog, o 1,7 milijarde kuna zajma Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, 1,5 milijardi kuna za koliko je zdravstvo zakinuto smanjenjem doprinosa i 1,2 milijarde zajma za sanaciju bolnica.

Hebrang je prozvao vlast zbog nepostojanja komunikacije s Hrvatskim liječničkim sindikatom i "komunističke čistke" koju je provela nova vlast smijenivši 210 liječnika dragovoljaca, odnosno 237 članova upravnih vijeća bolnica.

Predsjednik Zagorske demokratske stranke Stanko Belina smatra da je zdravstveni sustav dodatno centraliziran, a Ministarstvo zdravstva odgovorno za sadašnje kaotično stanje i neracionalno gospodarenje novcem.

Unutar sustava stvaraju se izvaninstitucionalni centri moći, kao što su KBC Zagreb i Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", dok su sredstva HZZO-a prebačena u proračun čime je zdravstvu onemogućena samostalna financijska politika, rekao je Belina.

Upozorio je da se najavljuje izgradnja grandioznih projekata (KBC Zagreb, Sveučilišna bolnica) bez poznatih financijskih izvora.

Govoreći o bolničkoj zaštiti, bivši pomoćnik ministra zdravstva Stjepan Bačić upozorio je da se ukidaju i preseljavaju bolnički odjeli, pri čemu je odnos prema nekim bolnicama, poput kninske, vukovarske ili KB-a Merkur negativan, dok je odnos prema KBC-u Zagreb i Svetom Duhu pozitivan.

Bačić je podsjetio da su u vrijeme HDZ-ove vlasti plaće u zdravstvu rasle tri puta godišnje, a u 1999. ukupno 27 posto.

U posljednje tri godine plaće uopće nisu rasle, ako se izuzme četiri posto rasta zbog primjene Uredbe o plaćama u javnim službama, tvrdi Bačić.

Pročitajte više