HEMINGWAYEVA PISMA MARLENE DIETRICH DAROVANA KNJIŽNICI KENNEDY

Kolekcija intimnih pisama koje je Ernest Hemingway pisao glumici Marlene Dietrich darovana je knjižnici i muzeju Johna F. Kennedyja.

U kolekciji je 30 pisama, telegrama i jedna božićna čestitka, napisani između 1949. i 1959., kao i rane verzije nekoliko Hemingwayevih pjesama i novela. Pod uvjetima donacije, koje je odredila kći Marlene Dietrich Maria Riva, korespondencija se ne smije otvarati za javnost do 2007.

Direktorica galerije Deborah Leff u ponedjeljak je rekla da je pisma vidjela i da "oduzimaju dah".

"Pisma su prekrasno napisana. Pokazuju strahovitu intimnost... Postoji osjećaj srodnih duša", rekla je ona.

Imali su "odano prijateljstvo" iz kojeg su proizašle "predivne uspomene", rekla je Riva u priopćenju, nazvavši knjižnicu Kennedy "svetištem... koje će ih štititi i iskazivati im poštovanje koje su toliko zaslužili".

Hemingway je u barem jednom pismu izrazio svoju ljubav Dietrich, ali su potomci i jednoga i drugoga potvrdili da je ta veza bila platonska.

Rivin sin Peter Riva, književni agent u New Yorku, objavio je dijelove dvaju pisama iz 1950.

U jednom je Hemingway napisao "I ja tebe volim, ljepotice neuništiva", a završio ga s "Volim te jako i nadam se da si dobro i sretno i pokušaj da se i dalje barem malo dopisujemo". Pismo je svojeručno potpisao kao "tata".

U drugom pismu je pisac, koji je kao novinar pisao o Španjolskom građanskom ratu, u koji je smjestio svoj roman "Kome zvono zvoni", povjerio Dietrich: "(Istinski) sam volio pet žena, Španjolsku Republiku i 4. pješačku diviziju".

Iako se godinama nagađalo da su Hemingway i Dietrich bili u ljubavnoj vezi, Peter Riva i književnikov sin Patrick Hemingway rekli su da je to malo vjerojatno. "Sve ukazuje da je to bilo prijateljstvo. Njihovo je prijateljstvo bilo vrlo intimno, prijateljstvo dvoje umjetnika", rekao je Patrick Hemingway.

"Takve osobnosti su vatrene i sve što čine je puno vatre. Budući da nisu postali ljubavnici, bili su apsolutni, najveći mogući prijatelji", rekao je Riva.

Knjižnica Kennedy udomljava većinu Hemingwayevih dokumenata, uključujući 95 posto njegovih rukopisa i korespondencije. Kennedy je bio Hemingwayev obožavatelj, pa je književnikova supruga Mary Kennedyjevu knjižnicu smatrala idealnim mjestom za njegove zapise.

Pročitajte više