HEP-ov sindikat Tehnos predao upravi svoj prijedlog kolektivnog ugovora

NEZAVISNI strukovni sindikat operativnih radnika Hrvatske elektroprivrede Tehnos dostavio je jučer svoj prijedlog Kolektivnog ugovora Upravi HEP-a, koja bi ga trebala prihvatiti prije 4. ožujka, za kada je najavljen štrajk članova sindikata.

Tehnos je nedavno najavio štrajk koji bi doveo do redukcije struje u cijeloj zemlji i iskapčanja pojedinih potrošača iz mreže ako s Upravom HEP-a ne postigne dogovor o tipizaciji radnih mjesta i dodacima za otežane uvjete rada.

Predsjednik Tehnosa Miljenko Prugovečki izjavio je danas za Hinu kako očekuje očitovanje Uprave o sindikalnom prijedlogu Kolektivnog ugovora u roku od nekoliko dana.

Dodaje da će sindikat o daljnjim potezima, te o jučerašnjoj ocjeni premijera Račana da je najava štrajka ´obična prijetnja i ucjena´, izvijestiti javnost na konferenciji za novinare u utorak, nakon sastanka Izvršnog odbora sindikata.

Tehnosov prijedlog Kolektivnog ugovora sadrži odredbe o vrednovanju otežanih uvjeta rada, od onih naročito teških, poput rada pod zemljom, u tunelima ili na dalekovodima, pa do radnih uvjeta koji dugoročno ostavljaju posljedice za zdravlje, a koje u važeći Kolektivni ugovor nisu unesene.

Za radna mjesta navedena u ugovoru predviđen je dodatak na osnovnu plaću od 5 do 20 posto.

Precizirano je da dodatci na plaću za posebne uvjete rada ne budu dio mase za plaće, već ih poslodavac treba namjenski utvrditi i to najmanje u visini od pet posto ukupne mase neto plaća svih radnika HEP-a i Društava nastalih u preoblikovanju HEP-a.

´Poslodavac može iznaći način za izdvajanje sredstava za dodatke jer od 15.000 radnika HEP-a samo oko 1.500 njih radi u posebnim uvjetima´, napominje Prugovečki.

Pročitajte više