HHO će organizirati prosvjede zbog represije vlasti protiv slobode izražavanja

HRVATSKI helsinški odbor danas je najavio da će organizirati prosvjedne skupove diljem zemlje ukoliko vlast nastavi s represijom protiv slobode izgovorene riječi, pa i pokuša zabraniti okupljanje građana.

Prema ocjenama HHO-a, nedopustivo je postupanje policije i pravosudnih organa vezano uz događaje koji su počeli privođenjem Nikše Klečka, predsjednika dubrovačkog Foruma mladih SDP-a, koji je na internetskoj stranici Facebook pokrenuo grupu "Kladim se da ću naći 5000 ljudi koji ne vole Sanadera" u sklopu koje je objavljena i fotomontaža premijera Ive Sanadera u nacističkoj odori.

"HHO drži da je svako gušenje slobode izražavanja grubo kršenje ljudskih prava. Čudi nas da policija nije reagirala na brojna isticanja totalitarnih simbola u hrvatskom društvu, od fotomontaža sličnog sadržaja kada su predmet medijske obrade bile druge osobe iz javnog života, nego su krenule sa slobodnom procjenom i u postupanje tek i zato što je u pitanju bio premijer Sanader", kaže Ivo Banac, predsjednik HHO-a podsjećajući da "policija nije postupala kada su na tisuće navijača skandirale 'Za dom spremni' ili 'Ubij, ubij Srbina'".

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više