HHO je za puštanje Norca: "Ni od terorista iz Baader-Meinhofa nitko nije tražio da se pokaju!"

NAKON što su nevladine udruge na čelu s Documentom Vesne Teršelić zatražile da se ratnog zločinca Mirka Norca ne pušta na prijevremenu slobodu jer se nije pokajao za zločine, danas se oglasio šef Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak.

HHO: Zar se Šljivančanin pokajao?

"Iznenađeni smo činjenicom da nevladine udruge, koje sada prosvjeduju zbog odluke Povjerenstva za uvjetni otpust, nisu izrazile svoje zgražanje prilikom puštanja iz zatvora vukovarskog monstruma Veselina Šljivančanina. Njegovo je "pokajanje" sadržano samo u banalnoj rečenici kako mu je "žao svih žrtava rata u bivšoj Jugoslaviji", ali nije izrazio žaljenje zbog žrtava na Ovčari, jer smatra da za njihovu sudbinu on nije kriv", stoji u priopćenju HHO-a, gdje podsjećaju da je usprkos tome Haški sud Šljivačaninu odobrio prijevremeni otpust.

Čičak navodi da su se prošlog mjeseca u Mostaru sastali šefovi HHO-a iz država bivše Jugoslavije i zatražili od predstavnika svojih vlasti da kod prijevremenog otpusta ratnih zločinaca provode isto načelo na domaćim sudovima kao što to čini onaj u Haagu, gdje se optuženici puštaju nakon dvije trećine kazne.

HHO: Zar su se teroristi iz Baader Meinhofa pokajali?

Iz HHO-a, osim toga, dovode u pitanje i tvrdnju da se Norac nije pokajao.  "Norčev iskaz pred Povjerenstvom, kako mu je kao katoliku i praktičnom vjerniku žao zbog bilo kojeg čovjeka koji smrtno strada, te kako ne bi postupio isto kad bi se ponovo našao u istoj situaciji, dovoljan je da se prihvati kao izraz njegova kajanja", kažu u Helsinškom odboru.

Norčev slučaj usporedili su s teroristima iz skupine Baader Meinhof. "Svi pripadnici grupe Baader-Meinhof, koji su suđeni za kazneno djelo terorizma, a koje je na određen način ekvivalent ratnog zločina, pušteni na slobodu nakon odsluženih 17 do 19 godina, iako je svaki od njih bio osuđen na po nekoliko kazni doživotnog zatvora. Prilikom puštanja nije se od njih tražilo pokajanje kao preduvjet puštanja na slobodu", zaključuju HHO-ovci.

Pročitajte više