HHO protiv izručenja švicarskog biznismena: Ne dajte Coverija Panami

PREDSJEDNIK HHO-a Ivan Zvonimir Čičak pozvao je Ministarstvo pravosuđa, Županijski sud u Splitu i Vrhovni sud da još jednom razmisle o slučaju švicarskog biznismena Mattea Coverija, koji čeka izručenje Panami. Riječ je o pravnoj neuređenoj državi s kojom Hrvatska nema nikakve potpisane sporazume o izručenju, upozorio je Čičak.

Sud odlučio prije no što su prevedeni dokumenti iz Paname

Pozvao je sud da pusti Coverija na slobodu uz nekakvu mjeru osiguranja. Osim problema sa kvalifikacijom kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, nejasno je, naime, radi li se o prijevari u gospodarskom poslovanju ili pranju novca, Čičak drži nedopustivim da je sud donio odluku o ekstradicijskom pritvoru prije nego što je prevedena dokumentacija pristigla iz Paname.

U Hrvatskoj došao na ljetovanje pa završio iza brave

Coverija su uhvatili koncem kolovoza nakon što je u Hrvatsku došao na ljetovanje. Panama je, naime, raspisala međunarodnu tjeralicu nakon što je Coveri uspio pobjeći. Po povratku u Švicarsku napisao je vrlo iscrpan blog o svom iskustvu u panamskom zatvoru.

Više od 60 posto zatvorenika u Panami bez optužnice

Panamci su ga uhitili zbog optužbe jedne poslovne banke. Coveri kaže da nije imao nikakva saznanja da je protiv njega u Panami poveden postupak. Uhićenje ga je sasvim iznenadilo. U zatvoru se isprve mogao uvjeriti kako je kad se u Latinskoj Americi završi iza brave. Prema izvješću UN-a, više od 60 posto zatvorske populacije nije optuženo za kaznena djela, zatvori su prekapacitirani, a kazneni postupak nije moderniziran.

Dosadašnja argumentacija branitelja Jadrana Franceschija nije naišla na plodno tlo. Hoće li suce Čičkov apel ponukati da ipak obustave postupak izručenja neuređenoj Panami?

Pročitajte više