HND: Novinarima Novosti se prijeti zbog DP-a. Prijavili smo sve policiji

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je upozorilo javnost na opasne nasrtaje predstavnika Domovinskog pokreta na tjednik Novosti čije gašenje ta stranka otvoreno traži, ali i na zaprimljene prijetnje koje su proslijeđene policiji.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko istaknuo je da je posljednjih dana ''zaprimljeno više odvratnih i gnjusnih prijetnji' protiv novinara Novosti, od kojih su neke došle i na adresu Hrvatskog novinarskog društva."

''HND zahvaljuje hrvatskoj policiji na brzoj reakciji koja je odmah po našoj dojavi izašla na teren i obavila potrebne razgovore. Vjerujem da će policija brzo doći do raznih hulja, kukavica koji prijete našim kolegicama i kolegama'', kazao je Zovko.

"Situacija nije bezazlena"

Ocijenio je kako novonastala situacija nije nimalo bezazlena te da, ako se zbog novonastale histerije bilo što dogodi kolegama iz Novosti ili iz bilo kojeg drugog medija, odgovornim će smatrati ''apostole slobodnog tržišta'' referirajući se na Stjepu Bartulicu, ali i cijelo rukovodstvo Domovinskog pokreta.

"Udar na Novosti nije početak i kraj priče. DP je u svojem programu najavio udar na HRT i Hinu i cijelu medijsku scenu. Suprotstavit ćemo se tim najavama i pozivam sve kolege na solidarnost jer danas su na udaru Novosti, a sutra netko drugi", kazao je Zovko.

Ocijenio je i da je DP sada problem premijera Andreja Plenkovića te da očekuje od premijera, vodstva DP-a, predsjednika Republike i svih političkih aktera da jasno i glasno osude prijetnje te da ih "razne kukavice, hulje i dobrovoljni davatelji tuđe krvi" neće uplašiti da rade svoj (novinarski) posao.

"Antisrpstvo šire na nacionalnu razinu"

Glavna urednica Novosti Andrea Radak kazala je da se od 2009., od kada su Novosti na kioscima, te novine "ili pali ili gasi."

"Sada smo u intenzivnoj kampanji u kojoj se poziva na naše gašenje. Stvar je ozbiljnija jer su DP-ovci sada članovi vladajuće većine i dolaze u priliku da svoje zahtjeve postavljaju kao koalicijski partner'', kazala je Radak.

Ocijenila je i kako su zahtjevi DP-a udar na slobodu medija, na Ustavom zajamčeno pravo na jednakost, udar na prava nacionalnih manjina i na Savjet za nacionalne manjine, na politike Srpskog narodnog vijeća (SNV) i uređivačku autonomiju Novosti.

''Riječ je o tome da jedno komunalno antisrpstvo i revizionizam, koje DP-ovci godinama provode u Vukovaru, sada šire na nacionalnu razinu'', kazala je Radak. Zaključila je i kako im je krajnji cilj ''orbanizacija'' cijelog medijskog sektora.

Zamjenik glavne urednice Novosti Tihomir Ponoš odbacio je prigovore da se Novosti ne bave manjinskim (komunalnim) temama te da se bave isključivo ''globalnim'' velikim temama.

''To je jedan jako ozbiljan zahtjev koji glasilo nacionalne manjine i samu nacionalnu manjinu stavlja u građane nižeg reda'', kazao je Ponoš. Odbacio je i tvrdnje da bi se Novosti trebale baviti samo ''folklorom, etnogastronomijom i nekakvom baštinom."

''Nije samo riječ o pokušaju diskriminacije, nego doslovce o pokušaju svojevrsne segregacije i guranja u geto u kojem će se Srbi i pripadnici drugih nacionalnih manjina uhvatiti u kolo'', zaključio je Ponoš.

Pročitajte više