HNS DANAS BIRA NOVO STRANAČKO VODSTVO

HNS danas održava Šesti sabor na kojem će oko tisuću izaslanika izabrati stranačko vodstvo za iduće četverogodišnje razdoblje.

Po prijedlogu Središnjeg odbora HNS-a, jedina kandidatkinja za predsjedničku dužnost je dosadašnja predsjednica Vesna Pusić, a za predsjednika Središnjeg odbora jedini je kandidat Radimir Čačić, koji je i do sada bio na čelu tog stranačkog tijela.

Pozdravljajući izaslanike u ime predsjednika Republike Igor Dekanić je podsjetio kako je Stjepan Mesić napuštajući stranački život, a time i HNS, rekao da sa sobom nosi načela i djelovanje te stranke.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je da su SDP i HNS stranke koje su razvile koalicijsku tradiciju u Hrvatskoj. "Surađivali smo, surađujemo i surađivat ćemo i dalje", poručio je Račan HNS-ovcima u pozdravoj riječi. "Naučili smo da težište suradnje stavljamo na sličnosti, a ne na razlike", rekao je i dodao kako HDZ-ova vlast ne može ići "ispod razvojnih iskoraka i demokratskih standarda koje su utemeljili u protekle četiri godine izvršne vlasti".

Nazočne na Šestom saboru HNS-a pozdravili su i nekadašnji koalicijski partneri te stranke, te stranke iz zemlje i inozemstva, poručujući HNS-u da se i dalje drži "smjele građanske politike".

To su: LS, PGS, HND, HSS, IDS, Libra, HSLS, DC, SBHS, SDSS, Građanski savez Srbije, Liberalno-demokratska stranka BiH te mnogi sindikati.

Govoreći o radu HNS-a u protekle četiri godine, predsjednica stranke Vesna Pusić istaknula je kako se "HNS dokazao kao stranka sposobna da vodi izvršnu vlast, a posebno u vođenju i osmišljavanju velikih infrastrukturnih projekata i POS-a", te da je ta stranka "prepoznata kao glavni zastupnik građanske opcije i europske orijentacije Hrvatske".

"Premda su koalicijske stranke prošle vlade - SDP, HNS i HSS - zajedno dobile 134.000 glasova više od HDZ-a, nisu bile u jasnoj poziciji formiranja Vlade nakon izbora 2003. jer koalicijski partneri nisu prihvatili HNS-ova zakonska i organizacijska rješenja vezana za parlamentarne izbore: od revizije popisa birača do predizborne koalicije sa SDP-om u najmanje četiri izborne jedinice", rekla je Vesna Pusić.

Unatoč tome, istaknula je, HNS je danas peterostruko jači u Saboru (s dva na 10 zastupnika). HNS, dodala je, provodi daljnju kampanju organizacijskog jačanja stranke, tj. izbore za stranačka vodstva od podružnica do vrha HNS-a.

Vesna Pusić smatra da je - nakon suspenzije predsjednika zagrebačkoga HNS-a Mislava Žagara zbog podbačaja u izbornom rezultatu i kršenja Statuta HNS-a, kad je iz stranke izašlo 211 članova - stanje konsolidirano u svih 17 podružnica i izabrano novo zagrebačko vodstvo.

Ustvrdila je da je nakon revizije članstva prije Šestog sabora u prva četiri mjeseca ove godine HNS dobio tri tisuće novih članova, a izbrisana su 1063 člana.

HNS je 2000. imao 5534 člana, a sada 19.222 člana, pa je porast za četiri godine bio 350 posto, rekla je.

Vesna Pusić istaknula je da je HNS u proteklom razdoblju "dao ključan politički doprinos" i da je njegova politička opredijeljenost, koju su najoštrije napadali politički konkurenti, "sada prerasla u zajednički nazivnik hrvatske politike, čime se HNS našao pred novim izazovom definiranja novog koraka u razvoju Hrvatske".

Na Šestom saboru HNS-a nazočna je i njegova počasna predsjednica Savka Dabčević Kučar.

(Hina) xbdj yln

Pročitajte više