HNS odustaje od kandidata za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba

KLUB HNS/PGS-a u Hrvatskom saboru odustat će od zahtjeva da u sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa uđe i jedan njihov član.

Klub je u Povjerenstvo ranije kandidirao Nikolu Vuljanića, no predsjednik Kluba Dragutin Lesar na današnjoj je konferenciji za novinare najavio da će od Kluba danas zatražiti da odustane od svog kandidata, što će, uvjeren je, Klub i učiniti.

"Više ne želimo biti prepreka ustrojavanju Povjerenstva, a naša će odluka ići na dušu Tomčiću i Račanu", kazao je Lesar.

Pojasnio je da su predsjednici SDP-a i HSS-a Ivica Račan i Zlatko Tomčić u pregovorima oporbenih klubova oko zajedničkih kandidata za članove Povjerenstva ocijenili da mjesto u Povjerenstvu treba pripasti HSP-u.

"Rečeno nam je da HSP to zaslužuje jer je u prošlom mandatu promovirao izradu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali i kao nagradu za distanciranje od HDZ-a i približavanje ljevici, u posljednje vrijeme", ustvrdio je Lesar.

"Ako je to jedini argument, podsjećam da je HSP-ovu predsjedniku zbog plagijata oduzet magisterij i da je već deset godina čuvar gradskog stana, da je HSP-ov predsjednički kandidat, muljanjem u Hrvatskom teniskom savezu, ostao bez pet milijuna kuna, da su HSP-ovi zastupnici javno prosvjedovali protiv rušenja bespravne gradnje..", kazao je Lesar.

Naglasio je da će HNS od svog kandidata odustati već danas, a da od Sabora očekuje da već sutra imenuje Povjerenstvo u novom sastavu.

Osvrćući se na najave premijera Ive Sanadera da će pokrenuti osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li Tomčić i HNS-ovac Radimir Čačić, u vrijeme obnašanja vlasti, svoj položaj iskoristili za materijalni probitak, Lesar je ocijenio da se "HDZ pred svake izbore, bilo parlamentarne, bilo lokalne, bavi HNS-om i Čačićem".

Ocijenio je da premijer time pokazuje da ne vjeruje u državne institucije, poput policije, Državnog odvjetništva i sudstva, te najavio da će HNS tražiti da se interes tog povjerenstva proširi i na aktivnosti Sanadera, ministra vanjskih poslova Miomira Žužula i ministra zdravstva Andrije Hebranga, od 1992. do danas.

Pročitajte više