HOĆE LEGALIZACIJU ZA KUNU Sutra referendum kojeg su u Dugopolju čekali više od tri godine

Foto: Davor Radošević

SUTRA će u Dugopolju napokon biti održan referendum o legalizaciji za 1 kunu. Komunalni doprinos trebao bi se, ako referendum prođe, naplaćivati po samo jednoj kuni za metar kubni.

Referendum se već trebao održati na Uskrs 2014. godine, ali je dan ranije odgođen nakon što je stiglo stajalište Upravnog suda po kojem bi Općina Dugopolje pretrpjela veliku štetu ako referendum prođe.

Organizatori referenduma poveli su sudsku bitku. Visoki upravni i Ustavni sud te Ministarstvo uprave dali su im za pravo pa Općina i novi načelnik Perica Bosančić nisu imali previše izbora već su referendum raspisali za ovu nedjelju.

"Da nisu raspisali sada referendum, morali bi raspustiti Općinsko vijeće", kaže nam šef dugopoljskog HSP-a Ivica Radošević, jedan od inicijatora referenduma.

"Nema demokracije u Dugopolju, ne poštuju se zakoni"

Žali se da HDZ, koji kontinuirano drži vlast u Dugopolju od osnutka hrvatske države, radi sve moguće pritiske i opstrukcije kako bi izbjegli referendum.

"Nema demokracije u Dugopolju, ne poštuju se zakoni Republike Hrvatske. Od peticije, kojom smo prikupljali potpise za referendum, prošlo je pet godina. Sve su napravili da nas spriječe, čak su i referendum stavili na Uskrs, ali mi smo sve sudske bitke dobili. Od samog starta rađeni su pritisci na ljude, bivši načelnik i župan Zlatko Ževrnja prozivao je one koji su bili za referendum. Ževrnja je otišao, a Dugopolju je ostavio kredite. Ništa od kapitalnih investicija nije realizirano", kaže Radošević.

"Ja sam sam prokopao kanal"

Smatra da ljudi ne bi trebali plaćati komunalni doprinos kojim Općina financira infrastrukturu do njihovih kuća jer su sve sami uradili.

"Evo, ja sam prije 25 godina sam prokopao kanal 25 metara. A tako su i drugi. Nema smisla da plaćamo dvaput za isto. Ja imam dva objekta u postupku legalizacije i po sadašnjim cijenama morao bih platiti 35 tisuća kuna. A po novome, ako referendum uspije, 300 kuna", veli Radošević.

Na biralištima očekuje sumještane. Za uspješan referendum treba im 1.550 glasova. 

 

Pročitajte više