Hoće li inzistirati na prijedlogu? Petrov prije 3 mjeseca: Saborskim zastupnicima plaća 9.999 kuna

Foto: FAH

JOŠ OD rezultata izlaznih anketa koje su objavljene u 19 sati u nedjelju traje svojevrsni šok i u političkim redovima i u javnosti. MOST je definitivno iznenadio, a Petrov, Prgomet i ekipa postali su vrlo "tražena roba u gradu". I SDP i HDZ, koji bez njih ne mogu sastaviti vladu, a sada oboje tvrde da su im oni i ideološki i programski bliži, a na MOST-ovcima je da odluče kome će se prikloniti.

Pričalo se tu o raznim ponudama, no ni Petrov ni Prgomet ne žele precizirati što im je sve neslužbeno ponuđeno, dok ne obave razgovore i s jednom i s drugom stranom. Prgomet je kazao kako premijer neće biti ni Karamarko ni Milanović, dok Petrov uporno ponavlja - ne zanimaju nas trgovina, fotelje niti ustupci, želimo samo reforme.

Vjerojatno ni sam Petrov nije očekivao ovakav rasplet situacije, no očito je potreba za trećom opcijom u Hrvatskoj u sprezi s činjenicom da su se i HDZ i SDP mnogim građanima popeli na vrh glave rezultirali nevjerojatnim uspjehom MOST-a nezavisnih lista, koji se dobrim dijelom sastoji i od HDZ-ovih otpadnika.

Saborskim zastupnicima plaća od 9 999 kuna

Božo Petrov, lider MOST-a, nekoliko je mjeseci prije najavio kakve promjene i reforme traži. Tako je krajem kolovoza na Markovom trgu u Zagrebu održao press konferenciju na kojoj se založio za smanjenje broja saborskih zastupnika, ali i za smanjenje njihovih plaća.

Tada je predložio da se zakon reformira na način da se u Sabor bira 99 zastupnika, umjesto dosadašnjih 151. Vrlo je zanimljivo i to što Petrov želi smanjiti plaću saborskih zastupnika s trenutnih otprilike 18 tisuća kuna neto na 9 999 kuna neto.


"Više od trećine saborskih zastupnika nisu se u Saboru obratili u raspravama ni toliko koliko je trajala današnja konferencija za medije, pa ipak su u četiri godine uprihodili svaki po gotovo 1.000.000 kuna", poručili su tada iz MOST-a.

Vjeruju kako se smanjenjem broja saborskih zastupnika ne bi dogodila nikakva veća šteta, dok bi se s druge strane smanjila mogućnost uhljebljivanja stranačkih poslušnika na teret poreznih obveznika.

"Konkurencija bi bila jača, a predizbornim koalicijama se više ne bi moglo obećavati 'tri izgledna mjesta' na listama kako se to sada na veliko radi i u SDP-u i u HDZ-u. Smanjenje broja saborskih zastupnika podiglo bi kvalitetu izbora i dignitet Hrvatskog sabora i poslalo bi poruku hrvatskoj javnosti, sve do zadnje neodržive općine – da nema nedodirljivih institucija i pozicija kad je u pitanju racionalizacija upravljanja javnim ustanovama", rekli su prije 3 mjeseca u MOST-u te dodali kako Sabor trenutno služi samo kao igrokaz.

Broj saborskih zastupnika nije moguće smanjiti bez promjene Ustava, zbog čega je MOST tražio konsenzus buduće Vlade i oporbe nakon izbora. Petrov je dao prijedlog na koji način utrošiti novac koji bi se uštedio na saborskim plaćama.

Kreditiranje poduzetnika

"U četiri godine samo od sredstava isplaćenih na bruto plaće i druge izdatke 1/3 zastupnika, moglo bi se beskamatnim kreditom od 99.999 kuna kreditirati 999 inovatora-poduzetnika. Tako 999 mladih inovatora-poduzetnika ne bi napustilo Hrvatsku, a svijet bi ionako vidjeli osvajajući nagrade na međunarodnim izložbama do kojih nas ona 1/3 saborskih zastupnika ne može dovesti ni u snu."

Sad kad su na izborima postigli ono što ni sami nisu sanjali, bit će zanimljivo vidjeti hoće li pokušati osigurati da ovakav prijedlog zaista i zaživi.

Pročitajte više