HONG KONG: IDENTIFICIRAN VIRUS KOJI IZAZIVA ATIPIČNU UPALU PLUĆA

Znanstvenici u Hong Kongu objavili su u četvrtak da su identificirali virus koji izaziva atipičnu upalu pluća, od koje je diljem svijeta dosad umrlo više od pedeset ljudi.

To otkriće što ga je potvrdio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) omogućit će liječnicima da brže dijagnosticiraju bolest i tako smanje smrtnost.

Skupina mikrobiologa s hongkonškoga sveučilišta identificirala je novi soj u obitelji coronavirusa, drugog po učestalosti uzročnika prehlada u ljudi.

"Čini nam se da je coronavirus primarni uzrok te bolesti ... moguće je, naravno, da i drugi virusi mogu inficirati istoga pacijenta i otežati bolest", rekao je znanstvenik Malik Peirius.

Prema Peiriusovim riječima, krivac za bolest od koje je oboljelo više od 1300 ljudi, novi je soj virusa koji je možda nastao od jednoga životinjskog virusa, ali nije sličan nijednomu ljudskom ili životinjskom virusu.

Prenapučeni jug Kine, krcat i stokom, oduvijek je izvor mnogih novih sojeva virusa, a znanstvenici su ga identificirali kao najvjerojatniji izvor bolesti.

Znanstvenici u Hong Kongu objavili su da su razvili dijagnostički test koji će liječnicima omogućiti da u roku od osam sati ocijene je li osoba oboljela od te bolesti.

Peirius je rekao da se infekcija proširila kihanjem i kašljem, te sićušnim kapljicama koje šire inficirane osobe. U kapljicama virus ostaje aktivan oko tri sata. Pranje ruku zato je važna preventivna mjera, rekao je Pierius.

Ako oboljeli nema neku drugu tešku bolest, a liječnje je na vrijeme počelo, izgledi za oporavak su oko 90 posto, tvrde znanstvenici i dodaju da oboljeli dobro reagiraju na koktel anti-virusnih lijekova i steroida.

Pročitajte više