Horvatinčić na sudu: Bog me poslao da pomažem ljudima, plaćam mise Talijanima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SASLUŠANJEM pet pomorskih vještaka i iznošenjem obrane na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno je treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću koja se dogodila u kolovozu 2011. godine u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro nakon što je Horvatinčić na njihovu jedrilicu naletio gliserom u šibenskom akvatoriju.

Sudac Ivan Jurišić odbio je sve primjedbe i zahtjeve odvjetnika obje strane u sporu o dodatnim vještačenjima, ispitivanjima i dokazima pa se krenulo u iznošenje obrane samog Tomislava Horvatinčića, kojeg su pripremili njegovi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević, javlja Šibenik.in.

Horvatinčić iznio obranu

"Išao sam tog ljeta pet dana na godišnji odmor. Bio sam cijeli dan na brodu na suncu, a bilo je dosta sparno. Kao iskusni mornar koji plovi 25 godina, bio sam na timunu i vozio od tri do pet milja na sat dok se nisam udaljio od obale. Izglisirao sam na nekih 16,17 milja na sat, a na 25 milja na sat uključio sam autopilot. Sjedio sam na povišenom sjedalu i promatrao po moru, sve do jednog trenutka kad sam čuo nekakvu čudnu grmljavinu. Iza toga se dogodilo to što se dogodilo. Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i od tad se ničega ne sjećam", rekao je Horvatinčić, uz napomenu da je bio pri svijesti sigurno ne bi dozvolio da mu se talijanska jedrilica približi na više od 40 metara.

Rekao je da je odmah desetak puta nazvao broj 092, ali da je tada od šoka zaboravio kako se on više ne koristi za hitne slučajeve.

"Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koje je ulazilo more i uz pomoć Nijemca koji je došao gumenjakom do nas nasukao sam ga na obližnjem otoku. Nijemac mi je i rekao da se Talijanima na jedrilici ne može više pomoći. Ubrzo je stigla pomorska policija, dali su mi dreger za alkohol koji je pokazao nula. I inače sam antialkoholičar. Pio sam samo neke lijekove za alergije, između ostalog i klaretin. Da nisam pao u nesvijest, nikakva se nesreća ne bi dogodila", govorio je Horvatinčić.

"Bog me poslao da pomažem ljudima"

"Užasno me žalosti kad po medijima o meni govore kao o bezosjećajnoj osobi, filantropija je ugrađena u meni. Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima. Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo, u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliko", zaključio je Horvatinčić svoju obranu.

Pročitajte više