HOS-ovac proglašen krivim za ratni zločin u BiH, mučio i silovao žene u logoru

Foto, Screenshot: sudbih.gov, YouTube

SUD Bosne i Hercegovine danas je u dva odvojena postupka izrekao zatvorske kazne bivšim pripadnicima Armije BiH odnosno Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) koje je proglasio krivima za ratne zločine nad zatočenim civilima hrvatske odnosno srpske nacionalnosti u logorima u Konjicu i u Dretelju kod Čapljine.

Edhem Žilić, ratni zapovjednik logora Armije BiH "Musala" u Konjicu u kojem su bili zatočeni hrvatski civili osuđen je nepravomoćnom presudom na devet godina zatvora pošto je proglašen krivim po svim točkama optužnice koja ga tereti da je omogućio ili nije poduzeo ništa da spriječi zlostavljanje zatočenih civila hrvatske nacionalnosti.

Optužnica se odnosila na zločine počinjene od svibnja do listopada 1993. godine u vrijeme sukoba između HVO-a i Armije BiH.

Osuđen zbog nečovječnog postupanja i silovanja

Bivši pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Ivan Medić proglašen je krivim za ratne zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od trajanju od četrnaest godina.

Sudsko vijeće je nepravomoćnom presudom utvrdilo da je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno Medićevo sudjelovanje u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na spolni odnos zatočenih žena srpske nacionalnosti, odnosno utvrđeno je da je jednu od njih osobno silovao.

Zbog tog kaznenog djela koje se tretira kao ratni zločin protiv civila osuđen je na sedam i pol godina zatvora, a s obzirom na činjenicu da je u odvojenom suđenju za drugi ratni zločin počinjen na području Čapljine i Mostara 2016. osuđen na sedam godina zatvora izrečena mu je jedinstvena kazna od četrnaest godina zatvora.

Drugi HOS-ovac oslobođen

Zajedno s Medićem bio je optužen i bivši pripadnik HOS-a Tonćo Rajić no on je oslobođen krivnje jer ključna svjedokinja na suđenju nije mogla potvrditi njegov identitet.

U optužnici je navedeno da su zločini za koje je osuđen Medić počinjeni u razdoblju od početka svibnja do sredine kolovoza 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine gdje su pripadnici HOS-a držali zatočene civile srpske nacionalnosti s područja te općine.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz HOS, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: HOS.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više