HP isporučuje više poslužitelja od svih drugih dobavljača; učvršćeno vodstvo za Linux i Windows

PREMA podacima za drugo tromjesečje kalendarske godine 2004., koje je  objavio IDC, HP već deveto tromjesečje za redom(1) čvrsto drži vodeću poziciju u isporuci poslužitelja na globalnoj razini. HP je isporučio gotovo dvostruko više poslužitelja od IBM-a tijekom istog tromjesečja. HP je također vodeći dobavljač poslužitelja po prihodu i broju isporučenih uređaja na globalnoj razini za poslužitelje sa sustavima x86, Linux i Windows®.

Ostali istaknuti rezultati tromjesečja uključuju:

 • Gledajući tri glavna operacijska sustava ukupno – UNIX®, Windows i Linux (čine 93,9% svih poslužitelja isporučenih u svijetu) – HP je vodeći s udjelom na tržištu od 32,5% prihoda i 30,7% isporučenih uređaja. To je najveći tržišni udio u posljednjih devet tromjesečja, što demonstrira neospornu snagu HP-ove strategije.

 • Na tržištu standardnih x86 poslužitelja, koje pokazuje visoku stopu rasta, HP je bio jedini veliki dobavljač čiji je broj isporučenih proizvoda rastao brže od tržišta, bilo da se gleda godina za godinom ili tromjesečje za tromjesečjem. HP-ov prihod od proizvodnje x86 poslužitelja na globalnoj se razini povećao tako da je HP ostvario veći tržišni udio od svih ostalih velikih dobavljača i zauzeo vodeću poziciju u isporuci i prihodima od x86 poslužitelja. To naznačuje snagu u segmentima tržišta za male, srednje i velike tvrtke.

• U Sjedinjenim Državama, zbog vlastitog jačanja i jačanja partnera, HP-ov prihod od proizvodnje x86 poslužitelja rastao je više od tri puta brže od tržišta, gledano godinu za godinom, zauzimajući vodstvo po tržišnom udjelu s 3,5 postotnih poena više od Della, koji je izgubio udio u SAD-u. HP je također zauzeo vodeće mjesto u svim europskim zemljama koje prati IDC.(2)

 • HP je vodeći u segmentu tržišta poslužitelja temeljenih na procesoru Intel® Itanium® 2, s porastom broja isporučenih jedinica od 77,3%, gledano godinu za godinom, te porastom prihoda od 277,0%, također gledano godinu za godinom.

 • HP vodi u prihodima od UNIX poslužitelja visoke(3) i srednje (4) klase. U visokoj klasi HP je u odnosu na prethodno razdoblje povećao tržišni udio za 5,5 postotnih poena, pokazujući trajnu i ujednačenu snagu s poslužiteljima HP Superdome. HP je u odnosu na prethodno razdoblje povećao svoje vodstvo u prihodima pred IBM-om na cjelokupnom UNIX tržištu.

 • HP nastavlja predvoditi brzorastuće svjetsko tržište Linux poslužitelja s tržišnim udjelom od 30,8% u prihodima.

Pročitajte više