Novinarka HRT-a dobila opomenu zbog sramotnog priloga o Georgeu Michaelu

Screenshot: HRT

SANJA Šegedin Miriovsky, novinarka HRT-a koja stoji iza jučerašnjeg priloga o smrti Georga Michaela, dobila je opomenu od vodstva te medijske kuće.

>> HRT o smrti Georgea Micheala: Život prožet drogom i homoseksualizmom

>> Zagreb Pride: "Prilog HRT-a o Georgeu Michaelu je neoprostiva sramota za javnu televiziju"


>> GASITE SRAMOTU Ovo su najgore ovogodišnje gadosti parazitskog HRT-a kojeg plaćamo u milijardama

Kako je Indexu potvrđeno s HRT-a, nakon što je prilog o smrti Georga Michaela emitiran u podnevnom Dnevniku, uredništvo se odlučilo na ponovno montiranje priloga pa su iz njega izbacili rečenicu da je George Michael - homoseksualac.

"Obavješćujemo Vas da je Hrvatska radiotelevizija odmah nakon emitiranja priloga o smrti Georgea Michaela u podnevnome Dnevniku, u kojemu je posve neprimjereno spomenuta njegova seksualna orijentacija, zaustavila daljnje emitiranje spornoga priloga. U kasnijim je informativnim emisijama emitiran novi prilog u kojemu je naglasak bio na neospornim glazbenim postignućima i velikome doprinosu koji je George Michael dao popularnoj glazbi", kažu nam na HRT-u.

Kažnjena je zbog - neprofesionalnog pristupa


Također, na Prisavlju su, nakon provedene unutarnje istrage, i nakon što su dobili i očitovanja od urednica podnevnog Dnevnika Marte Šimić Mrzlečki i Stele Kolar Borovčak, zaključili su da nastalu štetu mogu popraviti samo izricanjem opomene autorici priloga i to, kako kažu, zbog neprofesionalnog pristupa.

"Mjerodavni u Informativnome medijskom servisu Hrvatske radiotelevizije odmah su nakon podnevnoga Dnevnika zatražili očitovanje svih odgovornih za taj neprofesionalni pristup te je nakon njihova očitovanja, u skladu s unutrašnjim pravlnicima, autorica priloga dobila opomenu", završavaju ovu priču na HRT-u.

Podsjetimo, podnevni Dnevnik HRT-a vijest o smrti poznatog britanskog pjevača Georga Michaela začinio je informacijom da je glazbenikov život bio prožet alkoholom, drogom i homoseksualizmom. Govoreći o dokumentarnom filmu o životu Georgea Micheala, A Different Story, HRT je naveo da je to "film o privatnom životu prožetim alkoholom, drogom i homoseksualizmom o kojem je otvorenu govorio."

Zagreb Pride: Tužit ćemo HRT Europi i pravobraniteljici

Također su u prilogu, ali i na svojem portalu, izvještavajući o smrti jednog od najvećih glazbenika današnjice, na više mjesta istaknuli njegovu homoseksualnost, kao i da se "borio s depresijom i sumnjama u svoju seksualnost", ali i da je naslovnice punio - "bizarnim incidentima".

Iako ni urednicima portala, ni urednicama Dnevnika ove tvrdnje nisu bile sporne već su isticali da je George Michael bio otvoren po pitanju vlastite seksualne orijentacije, vodstvo HRT-a je ipak odlučilo sankcionirati autoricu jer je spomenula da je George Michael homoseksualac. Međutim, neke od njihovih nebuloza i dalje se nalaze na portalu HRT-a.

Jučer su se na noge dignuli i u Zagreb Prideu. Oni su pak odlučili HRT prijaviti pučkom pravobranitelju, ali i Europi. Kako nam je rekao Marko Jurčić, to nije bio prvi put da HRT-ovi urednici i voditelji potiču diskriminaciju LGBT osoba. "Takav ispad je stvarno neoprostiva sramota za javnu televiziju", poručio je Jurčić.

Ovo nije bio prvi incident po pitanju uredničke politike vodstva kuće. Jučer je Index pobrojao samo najupečatljivije - od angažiranja Karoline Vidović Krišto koja čita novine i potom bulazni o pobačajima u Britaniji, do političke emisije Tihomira Dujmovića koja je uvrštena u zabavni program, prenošenja Uskršnje mise koju je predvodio svećenik poznat po ustaštvu (i koji je tu priliku, naravno, iskoristio), kao i onoj legendarnoj izjavi "Zoran Milanović ujedno je i najnegativniji političar sa 20,7 posto, a ispred njega je već duže vrijeme Tomislav Karamarko sada sa 37,4 posto."

Pročitajte više