HRT-ova anketa: Kolinda vodi, Dalija Orešković snažno porasla

Screenshot: HRT

U DANAŠNJEM središnjem Dnevniku HRT-a analizirani su rezultati istraživanja o predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine.

HRejting je, podsjetimo, istraživanje raspoloženja biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica.

HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto.

U prvom krugu "iskače" dvoje potencijalnih kandidata - aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja bi dobila nešto više od 34% (34,2%) glasova i bivši SDP-ov premijer s gotovo 15% manje potpore, odnosno 19,4%.

Listu kandidata koji dobivaju od 5 i 10% predvodi predsjednica Starta Dalija Orešković (9,2%). Tri posto manje od Dalije Orešković dobiva predsjednik Živog zida (6,3%).

SDP-ovac Tonino Picula uživa potporu tek 6% birača. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić još manje - 5,2%.

Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Milan Bandić, trojka su za koju HRejting pokazuje da bi im kandidatura u ovom trenutku bila promašena. Nijedan ne doseže ni 5%.

Kolinda pobjednica drugog kruga

Pošto u prvom krugu ne bi bilo pobjednika, išlo bi se u drugi krug.

Tamo bi pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović.

Da su izbori ovu nedjelju, ostanak na Pantovčaku bio bi joj osiguran još pet godina s osvojenih 52,2 posto glasova. Milanović bi dobio 38,8 posto.

Pročitajte više