HRVATSKA, ALBANIJA I MAKEDONIJA ZA INTEGRACIJU U EU I NATO

Hrvatska, Albanija i Makedonija izrazile su u srijedu u Tirani namjeru da rade na punoj integraciji u europske i transatlantske institucije i uvjerenje da Europa neće biti u punoj mjeri ujedinjena sve dok u njezine strukture ne uđu sve zemlje jugoistočne Europe.

´Naš konačni cilj je puna integracija naših zemalja u Europu i transatlantske integracije´, kaže se u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka predsjednika Stjepana Mesića s predsjednicima Albanije i Makedonije, Alfredom Moisiuom i Borisom Trajkovskim u Tirani.

Trojica predsjednika prvi put su se zajednički sastali u studenom u Pragu, kada je NATO u svoje članstvo pozvao sedam članica tzv. Vilniuske skupine zemalja kandidata za taj savez te procijenio da još nije vrijeme za učlanjenje Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Oni su se tada dogovorili da će se njihove tri zemlje međusobno podupirati kako bi što prije ušle u NATO.

U priopćenju što su ga objavili u srijedu, trojica predsjednika ističu ´povijesnu vrijednost summita u Pragu´, te ´politiku otvorenih vrata´ koja je tada potvrđena.

Također su istaknuli namjeru da ubrzaju demokratske, gospodarske, obrambene i druge reforme, ojačaju obranu ljudskih i manjinskih prava kao i borbu protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i korupcije, što su sve uvjeti za integraciju u euroatlantske asocijacije.

U priopćenju se kaže kako su trojica predsjednika razmotrili napredak u izradi ´povelje partnerstva´ između SAD-a i triju zemalja ´koja će potaknuti naše zajedničke ciljeve´.

Ta će povelja, kako je rekao predsjednik Trajkovski, biti potpisana u ožujku u Washingtonu.

Mesić, Moisiu i Trajkovski dotaknuli su se i iračke krize, ističući kako se režim Sadama Huseina treba razoružati, kao što je to zatražio UN ili se suočiti s posljedicama, dodajući kako će ´naše zemlje poduprijeti akcije međunarodne zajednice protiv te zajedničke opasnosti´.

Izvori bliski hrvatskom predsjedniku istaknuli su prije sastanka Mesića, Moisiua i Trajkovskog, kako je suradnja te tri zemlje korisna, ali da ona ni na koji način ne dovodi u pitanje čvrsto načelo individualnog pristupa ulaska u euro-atlantske integracije na kojemu inzistira Hrvatska.

Predsjednik Mesić će se u četvrtak, prije povratka u Zagreb, sastati s albanskim visokim dužnosnicima te s njima razgovarati, među ostalim, o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Albanije.

Pročitajte više