Rusi opet napali Plenkovića: Nek se Hrvati sjete vlastite ratne povijesti

Foto: FaH

"SITUACIJA u Tuđmanovoj Hrvatskoj i Porošenkovoj Ukrajini je slična. U oba slučaja, neki građani su ustali zbog represije većine prema manjini", tvrdi srpski kolumnist Nikola Joksimović u razgovoru za portal SputnikNews, koji je u vlasništvu ruske vlade.

>> Plenković se narugao priopćenju ruskog ministarstva: To je niža razina

>> Bijesni Rusi napali Plenkovića: Protjerali ste 250.000 Srba, a dajete savjete Ukrajini

Joksimović se osvrnuo na nedavni sukob Andreja Plenkovića i Rusije o stanju u Ukrajini.

U komentaru objavljenom u utorak, dan nakon što je Plenković za posjeta Kijevu izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije te da iskustva mirne reintegracije istočne Slavonije 90-ih mogu biti korisna Ukrajini u povratu pobunjenih istočnih oblasti u rukama proruskih pobunjenika, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je zabrinuto zbog te Plenkovićeve izjave.

Plenković: To je niža razina, ja se bavim ozbiljnom vanjskom politikom


Plenković im je spustio riječim da je to "niža razina, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom vanjskom politikom. Imam principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cijela vlada."

U nastavku prepucavanja, za SputnikNews izjavu je dao srpski kolumnist Joksimović koji navodi i sljedeću usporedbu između Hrvatske i Ukrajine: "U oba slučaja, ovi građani su proglašeni okupatorima - kao da su na to područje došli jučer, a ne da su živjeli tu stoljećima. Sljedeća sličnost je što zapadne zemlje, ako ne otvoreno, onda barem potajno podržavaju aktivnosti tih zemalja."

SputnikNews je, inače, članak u kojem donosi izjave Joksimovića naslovio s "Hrvatska bi se trebala prisjetiti vlastite problematične povijesti prije nego što počne davati mirovne savjete Ukrajini."

Pročitajte više