HRVATSKA BI ZA KRATKO VRIJEME MOGLA ISPUNITI UVJETE ZA PRIJEM -

Hrvatska bi i za dvije godine, ako ustraje u reformama ponajprije na političkogospodarskom i vojnom planu, mogla ispuniti uvjete za članstvo u Sjeveroatlantskom savezu, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu ministrica obrane Željka Antunović nakon sastanka Sjeveroatlantskog vijeća sa zemljom partnerom. L

"Valja puno toga odraditi doma...to možemo napraviti i za kraće od dva godišnja ciklusa", kazala je ministrica na sastanku na kojem je zaključen prvi ciklus reformi Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Na sastanku su se, kako je istaknula ministrica, ocjene o postignućima na ostvarenju prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kretale od "prepoznatljivo" do "impresivno". Primjedbe koje su upućene odnosile su se na nedostatnu suradnju između državnih ministarstava i agencija.

Ministrica Antunović se složila s tom ocjenom, istaknuvši pritom da bi "htjela da se reforme koje su u tijeku shvate kao državne reforme, a ne reforme pojedinih ministarstava".

Hrvatski šef diplomacije Tonino Picula rekao je da je sastanak bio dobar te da je realizacija prvog ciklusa MAP-a "dobila i više nego prolaznu ocjenu". Ono što se od Hrvatske očekuje je da ustraje na već poznatim pitanjima, poput reforme pravosuđa, suradnje sa Haaškim sudom i povratka izbjeglica.

Hrvatska je strana ovom prilikom svoje sugovornike upoznala i s naporima koje ulaže u rješavanje pitanja povratka hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Prema riječima hrvatskog ministra vanjskih poslova, Hrvatska je posebice pohvaljena za suradnju u regiji te je izražena želja da se Hrvatska nastavi baviti regijom u političkom i gospodarskom smislu.

"Od Hrvatske se očekuje da i dalje bude izrazito proaktivna u regiji s obzirom da je situacija u našem susjedstvu, na jugoistoku Europe, daleko od konsolidirane", dodao je Picula.

Hrvatsko je izaslanstvo zaključilo da se ovaj sastanak može smatrati dodatkom jednoj kompletnoj slici o Hrvatskoj za koju se, kada se u prvoj polovici 2003. promatra iz Bruxellesa, može reći da ohrabruje.

Dužnosnici NATO-a izrazili su nadu da izborna godina ni na koji način neće poremetiti procese kojima je Hrvatska dala pečat i da reforme tim činom neće biti dovedene u pitanje.

Pročitajte više