Hrvatska demokratična kao SCG, korumpirana kao BiH

ORGANIZACIJA za promicanje demokracije u svijetu Freedom House izdala je svoje godišnje izvješće o stanju demokracije u zemljama u tranziciji, prenosi VOA.

Istraživanjem je obuhvaćeno 27 bivših komunističkih zemalja, a parametri su bili čimbenici poput slobode tiska, stanje pravosudnog sustava, raširenost korupcije, izborni sustav, stanje građanskog društva.

Od 27 zemalja, Hrvatska dijeli 10 mjesto sa Srbijom i Crnom Gorom, no s obzirom da se iza Hrvatske nalaze tek zemlje bivšeg SSSR-a, te balkanske zemlje, osim Bugarske i Rumunjske, taj rezultat i nije dobar.

Ispred Hrvatske nalaze se sve europske zemlje iż bivšeg komunističkog bloka, piše VOA. Prvo mjesto dijele Slovenija i Poljska, koje su ocijenjene sa 1.75. (1 je najbolja ocjena, 7 najgora).

Hrvatska je za stanje demokracije u zemlji dobila 3.83, što je, dakle, manje od 50 posto sveukupno mogućeg rezultata. Gleda li se pak iz drugog kuta, Hrvatska je ocjenjena više od dvostruko lošije od Slovenije i Poljske. Najnižu ocjenu Hrvatska je dobila po pitanju korupcije – svega 4.75. U toj kategoriji, Hrvatska je ocjenjena istom ocjenom kao i Bosna i Hercegovina.

I tu su sve europske zemlje plasirane više od Hrvatske, a neke zemlje Balkana i nebaltičkog dijela bivšeg Sovjetskog saveza dobile su lošije rezultate. U obrazloženju se navodi da je korupcija u Hrvatskoj izraženija u gospodarskom sektoru negoli u političkom.

Zanimljivo je da je neovisnost medija dobila višu ocjenu u Srbiji, u Crnoj Gori, u Bugarskoj nego u Hrvatskoj, a to je slučaj i sa svim srednjeeuropskim zemljama.

Hrvatska je ukupno po ocjenama među prvima na Balkanu, no iza zemalja Europske unije – uključujući i njezine nove članice.

Zanimljiv je i podatak da skoro 20 posto hrvatskog stanovništva koristi Internet. Iako internet nije ocjenjivan kao posebna kategorija demokratičnosti, svejedno mu je posvećen tekst u obrazloženju rezultata o Hrvatskoj. Rečeno je da država ni na koji način ne stoji na putu korištenju interneta – bilo za poslovno, bilo za svrhe informiranja, prenosi .

Pročitajte više