Hrvatska dobila mjerila za još dva poglavlja pregovora s EU

FINSKO predsjedništvo uputilo je pismo hrvatskoj Vladi u kojem ju obavještava da su uvedena mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima socijalna politika i zapošljavanje te pravda, sloboda i sigurnost, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora.

Za svako od ova dva poglavlja uvedeno je po jedno mjerilo, odnosno "benchmark", koje je potrebno ispuniti da bi se pregovori otvorili.

U poglavlju Socijalna politika i zapošljavanje traži se plan usvajanja preostalog dijela europske pravne stečevine, koji još nije usvojen, a u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost traži se akcijski plan u vezi s integriranim upravljenjem granicama.

Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), kojeg čine veleposlanici država članica, do sada je prihvatio izviješća o screeningu za sedam poglavlja. Za četiri poglavlja su uvedeni benchmarksi - Javne nabave, Tržišno natjecanje, Socijalna politika i zapošljavanje i Pravda, sloboda i sigurnost. U tri poglavlja nisu postavljena mjerila - Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura i Carinska unija. Pregovori o poglavlju Znanost i istraživanje prošli su mjesec otvoreni i isti dan privremeno zatvoreni.

Mjerila za otvaranje predstavljaju novost koje je EU uvela u pregovorački proces, nakon prethodnog proširenja iz 2004. Oni u prvo vrijeme donekle usporavaju pregovore, ali ih u kasnijoj fazi zapravo ubravaju i potiču zemlju kandidatkinju da što prije pristupi provedbi potrebnih reformi.

Pročitajte više