HRVATSKA I MEĐUNARODNA PORUKA ZA SVJETSKI DAN PLESA - 29. TRAVNJA

Ples je početni i završni stih poeme o svijetu u vječitu kretanju i dok se u govoru često ispomažemo gestom i pokretom, govor tijela, ogoljen je do same srži izričaja, lišen verbalne ili bilo kakve druge pomoći, prepušten je samu sebi, stoji u ovogodišnjoj hrvatskoj poruci za svjetski Dan plesa, koju je napisala poznata hrvatska primabalerina Irena Pasarić.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI UNESCO je, podsjetivši na važnost plesne umjetnosti u životu i slaveći rođendan plesa, poslao je za Dan plesa, 29. travnja, plesačima, koreografima, plesnim pedagozima i štovateljima plesne umjetnosti i međunarodnu poruku, koju je ove godine napisao Stephen Page, poznati australski koreograf i umjetnički direktor Festivala u Adelaidi, potomak naroda Nunukul s otoka Stradbroke.

On u međunarodnoj poruci ističe kako je ples "izvorni i najdrevniji način ljudskog izražavanja, neodvojiv dio ljudske egzistencije".

"Ples je univerzalan jezik. Utjelovljuje ljudski identitet i slavi ljudsku duhovnost. Ples je umjetničko srce bratstva među ljudima. On je posvećeni univerzalni jezik", ističe Page.

Kad počnem raditi novo plesno djelo, od plesača tražim da progutaju i probave sjeme tradicije kako bi osjetili u njemu sadržan kod, jer je to jedini način da duh tradicije uspješno prenesemo suvremenom svijetu, objašnjava Page.

Međunarodni dan plesa slavi se od 1982. odlukom Plesnoga odbora ITI UNESCO. Istodobno 29. travnja obljetnica je rođenja tvorca modernog baleta Jeana Georgesa Navarra (1727.-1810.).

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više