Hrvatska na udaru olujne i orkanske bure, na snazi je i crveni alarm

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL, DHMZ

DANAS nas u unutrašnjosti očekuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme uz povremeno malo kiše i osjetno zahladnjenje krajem dana, kao što je u svojoj prognozi najavio i Zoran Vakula.

>>Vraća se zima, stiže velika promjena. Vakula: Bit će brza, nagla i žestoka

Očekuje se jaka i olujna bura s orkanskim udarima

Krajem dana se očekuju i slabe oborine koje ponajprije u višem gorju mogu prelaziti u snijeg. 

Na Jadranu će biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a još tijekom jutra duž zapadne obale Istre magla i niska naoblaka. 

Prema kraju dana postupno kidanje naoblake. Zapuhat će umjeren, u drugom dijelu dana mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će sjeverozapadnjak okretati na buru koja će jačati do kraja dana na jaku i olujnu s orkanskim udarima. 

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 10 do 15 °C.

Zbog bure na snazi i crveni meteoalarm 

Meteoalarm je danas na snazi za cijelu Hrvatsku i to, za najveći dio zemlje od podneva nadalje. 

Za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i regiju južne Dalmacije na snazi je žuti meteoalarm. 

Za osječku, karlovačku i zagrebačku regiju na snazi je zbog mjestimičnih olujnih udara sjevernog i sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima jačim od 65 km/h.

Za gospićku regiju na snazi je meteoalarm zbog najjačih udara vjetra od 65 do 110 km/h, dok je za južnu Dalmaciju na snazi zbog mjestimice jake bure s udarima do 85 km/h.  

Narančasti meteoalarm na snazi je za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju te za regije srednje Dalmacije i zapadne obale Istre. 

Za kninsku regiju na snazi je zbog olujnih, prema kraju dana i orkanskih udara sjeveroistočnog vjetra jačine od 65 do 165 km/h.

Za preostale regije pod narančastim upozorenjem, meteoalarm je na snazi zbog olujnih i orkanskih udara bure koji će u splitskoj, riječkoj i dubrovačkoj regiji, kao i u zapadnoj obali Istre i srednjoj Dalmaciji puhati jačinom do 145 km/h. 

No, za kninsku regiju očekuju se udari vjetra do 165 km/h. 

Još opasnije vrijeme bit će na Kvarneru i Kvarneriću, u području Velebitskog kanala te u sjevernoj Dalmaciji. Za te regije na snazi je crveni meteoalarm i to zbog bure u jačanju na olujnu i orkansku. Najjači udari vjetra prognozirani su od 110 km/h naviše.

Osim toga, kako je najavio IstraMet na svojem Facebooku, bura koja se očekuje u noći sa subote na nedjelju vjerojatno će biti najjača bura ove zime. 

Olujna bura s orkanskim udarima očekuje se i sutra

Sutra nas očekuje pretežno sunčano, hladno i vjetrovito vrijeme. 

U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, u višem gorju s olujnim udarima, a na Jadranu i predjelima uz njega jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće.

Jutarnja temperatura većinom između -8 i -4, duž obale od -2 do 3. Najviša dnevna između 0 i 5 u unutrašnjosti te od 4 do 9 °C na Jadranu.

Crveni meteoalarm zbog bure sutra je na snazi za cijelu obalu

Meteoalarm je sutra na snazi za cijelu Hrvatsku, ali će crveni meteoalarm biti na snazi u čak 10 od 14 regija na koliko meteoalarm dijeli Hrvatsku. 

Žuti meteoalarm bit će na snazi za osječku, zagrebačku i karlovačku regiju i to zbog niskih temperatura, ali i umjerenog do jakog sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima preko 65 km/h.

Za gospićku regiju na snazi je narančasti meteoalarm i to zbog jakog, ponegdje i olujnog sjeveroistočnjaka s olujnim udarima. Najjači udari vjetra bit će od 40 do 130 km/h.

Za kninsku regiju na snazi je crveni meteoalarm zbog orkanske bure sa srednjom brzinom vjetra od 90 km/h te najjačim udarima vjetra od 130 km/h. 

Za riječku regiju na snazi je crveni ali i žuti meteoalarm, kao i za splitsku i dubrovačku regiju. 

Crveni meteoalarm na snazi je zbog orkanskih udara bure s najjačim udarima vjetra od 130 km/h, dok je žuti na snazi jer će bura pojačavati osjet hladnoće. 

Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju na snazi je crveni meteoalarm zbog jake i olujne bure s najjačim udarima vjetra od 110 km/h na više.

Pročitajte više